Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fotbollsprofilen tar fajten – för att få spela matcher igen

Låt breddfotbollen starta igen efter coronastoppet – och det snarast.
Det anser sydhalländske fotbollsprofilen och förre elittränaren Håkan Magnusson, som ligger bakom en kampanjgrupp på Facebook som på kort tid har fått över tusen medlemmar.
– Många av oss inom fotbollen tycker att det är på gränsen till diskriminerande åtgärder, säger han.

Håkan Magnusson, som bor i Vallberga, har tränat Halmia i Elitettan och Vittsjö i Damallsvenskan. Nu är han inne på andra säsong som coach för Ängelholms FF:s damer i division 2.

Men hans lag, liksom alla andra icke yrkesverksamma seniorlag, är fortfarande förbjudna att spela matcher på grund av coronapandemin.

Mejlade Anders Tegnell

Det är fel, anser Magnusson, och jobbar hårt för att bilda opinion i frågan. Han ligger bakom Facebook-gruppen “Starta all fotboll nu”, han har mejlat statsepidemiolog Anders Tegnell och han har fått debattartiklar och insändare publicerade i till exempel Hallandsposten och Dagens Nyheter.

– Jag förstår lika väl som någon att man vill minska spridningen av smitta och minska trycket på sjukvården. Den grejen är jag helt införstådd med – det vill ju alla, säger han.

– Men det är många med mig som tycker att det är jäkligt märkligt. Smittan verkar fortsätta och iva är fortsatt högt belastat och fotbollen har inte varit i gång, men köpcentra, padelhallar och allt möjligt är i gång.

– Det känns som att det finns ett oförstånd politiskt där man säger att “nej, vi kan inte skilja på idrotter”. Men det är väl stor skillnad på 6 500 kvadratmeter fotbollsplan och en idrottshall vad gäller till exempel yta, luftmiljö och ventilation? Det är väldigt många grejer som är konstiga och orättvisa.

Varnar för psykisk ohälsa

Folkhälsomyndigheten öppnade i veckan för matchspel inom barn- och ungdomsfotbollen. Håkan Magnusson vill att också seniorfotbollen på breddnivå får startsignal direkt. Först träningsmatcher och därefter seriespel.

– Men givetvis ska fotbollen vidta alla möjliga säkerhetsåtgärder som att inte byta om eller duscha tillsammans. Jag tror också att alla är beredda att åka i egna bilar till bortamatcherna, säger han.

Förblir fotbollen stängd varnar han för konsekvenser för folkhälsan, för psykisk ohälsa och för att spelare tröttnar så att föreningar tvingas lägga ned.

Mejlet till Anders Tegnell resulterade i ett standardartat svar:

– Folkhälsomyndigheten bara hänvisar till länkar om restriktioner och skriver att Anders Tegnell och Johan Carlsson har läst texten, men att de inte har tid att svara.

LÄS MER: Då kan det bli premiär för lokalfotbollen i Halland

Fler lokala sportnyheter hittar du här