Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/38

Fotbollen äntligen tillbaka för ungdomarna: ”Längtat väldigt mycket”

Nästan ett halvår av väntan och ovisshet där flera ungdomar bara har gått och väntat att få göra det dem älskar – att spela fotbollsmatch.
På tisdagskvällen var den långa väntan över för Centerns U-lag och HBK:s P15 som äntligen fick snöra på sig skorna och spela en fotbollsmatch igen.
– Det känns riktigt skönt att vara på Kärlekens IP och lirar boll igen, njuter Centerns Elias Höglin.

Det regnar, är kallt och inte alls den där vårkänslan som man tycker att man borde ha i början av maj på Kärlekens IP.

Men allt det där är irrelevant för spelarna i Centerns U-lag och HBK:s P15 som efter flera månader äntligen fick snöra på sig skorna, springa ut på en grön gräsmatta och spela en fotbollsmatch igen under tisdagskvällen.

– Det känns riktigt skönt att vara på Kärlekens IP och lira boll igen, som man har väntat. Det var nästan ett halvår senast och nu är vi äntligen i gång igen, njuter Centerns Elias Höglin.

– Det känns skönt att vara i gång igen även om de vi mötte var två år äldre, säger HBK:s Albin Hyseni.

Den långa väntan har varit frustrerande

Det var i onsdags förra veckan som Folkhälsomyndigheten meddelade att barn och unga födda 2002 eller senare tillåts att spela matcher och tävla utomhus igen.

Ett beslut som var nödvändigt för att inte bara fotbollen utan idrotten över huvud taget skulle överleva på ungdomssidan menar Centerns tränare Robin Svensson.

– Det är livsviktigt för att idrotten ska kunna överleva och då måste man tävla i någon form. Det betyder väldigt mycket för det innebär att vi förmodligen kommer behålla en hel del ungdomar som älskar att spela fotboll. Det behövdes för att ungdomsidrotten egentligen ska överleva i det långa loppet, säger han.

– Det betyder jättemycket att det är igång igen. Det blev en stående ovation på träningen när de fick reda på det. Vi märkte en stor skillnad på de träningarna vi fick efter beskedet kom. Det blev gladare miner, farten gick upp och det blev mer lättsamt helt enkelt, säger Adam Kihlman, tränare för HBK.

Och för spelarna i både Centern och HBK kom onsdagens besked som en stor lättnad.

– Man blev väldigt glad. Det var en kille i vårt lag som skickade en bild med beslutet och då kändes det otroligt bra, säger Albin Hyseni.

– Jag blev extremt taggad och glad när jag fick reda på det. Sen var man lite nervös inför matchen här men det släppte rätt snabbt när vi väl började spela, tillägger Elias Höglin.

Hur har den här långa tiden varit utan att ha möjligheten att spela någon match?

– Det har varit frustrerande. Coronan har har förstört jättemycket. Det har känns lite att man inte har något att träna för. Man har längtat väldigt mycket och ibland har det känts som man inte jobbat för något, förklarar Albin Hyseni.

– När vi inte har haft några matcher har man tagit sig ner hit till Kärlekens IP och lirat med kompisarna så det har ändå varit fotboll hela tiden men det har varit tråkigt att vi inte har haft några matcher under den här tiden, säger Elias Höglin.

”Fotbollen är mitt liv”

Centern vann till slut matchen med 5–1 i division 3 pojk södra (17 år) men resultat verkade inte spela lika stor roll den här tisdagskvällen.

I stället var det bara glädjen av att äntligen få tävla i fotboll igen som stod i centrum.

– Det har varit världens längsta försäsong. Jag måste höja killarna som har tagit sig igenom det här. De har hela tiden vetat om att det kommer en ljusare framtid och nu fick de äntligen visa de jobbet de har lagt ner, säger Robin Svensson.

– Fotbollen är en stor del av mitt liv. Jag tappade mina första tänder genom fotbollen. Jag har spelat nu i tio år och det här är mitt liv, förklarar Albin Hyseni.

Fler lokala sportnyheter hittar du här