Hallands Fotbollförbunds ordförande Cristel Brorsson befarar nya restriktioner om reglerna om publikfria matcher och träningar inte följs. Faksimilen är ur Hallandsposten i måndags.
Hallands Fotbollförbunds ordförande Cristel Brorsson befarar nya restriktioner om reglerna om publikfria matcher och träningar inte följs. Faksimilen är ur Hallandsposten i måndags. Bild: HP/arkiv

Förbundsbasen varnar: ”Det vill vi försöka undvika”

Trängsel rapporterades vara ett problem på ungdomars träningar och matcher. Hallands Fotbollförbund menar att många sköter sig men att det är viktigt att reglerna följas.
– Risken är att om vi inte sköter det så kommer det andra restriktioner, säger Cristel Brorsson, ordförande i HFF.

ANNONS
|

I förra veckan noterade länsstyrelsen i sin veckosammanfattning om situationen om coronaläget i Halland att ”Föreningar rapporterar om svårigheter att hantera antal personer och avstånd”. Rapporten är en sammanställning av respektive kommuns bedömning av läger i länet.

LÄS MER:Problem med trängsel vid ungdomsidrott

Cristel Brorsson, ordförande för Hallands Fotbollförbund, menar att förbundet inte har fått några varningstecken från föreningar gällande publik på matcher och att förbundet själva inte uppmärksammat det på de stickprov de utfört.

– Vi har inte uppfattat det så. Det är klart att det finns avarter alltid. Men vi har inte uppfattat det som något större problem. Vi tycker ändå att föreningarna har tagit sitt ansvar, säger hon.

ANNONS

Svårare att hantera

Däremot har förbundet fått veta att det vid ett antal tillfällen samlats publik vid staket och platser som ligger utanför idrottsplatserna, något som är svårare att hantera.

– De kan inte lyfta bort folk. Vi har inga sådana rättigheter. Var och en kan stänga sin arena och man kan säga att vi vill inte ha dig här. Men man kan inte bedriva något fysiskt på något sätt.

HP har vid ett flertal tillfällen sett personer vistas på läktare i samband med fotbollsmatcher under året. Vid ett sånt fall menar Cristel Brorsson att det är varje förenings ansvar att se till att ingen obehörig vistas inne på området.

– Vi kan inte göra så mycket. Vi kan inte mer än påtala FHM och SvFF:s rekommendationer som vi har skickat ut för vi har inga befogenheter i föreningarna på det sätt. Och vi kan bara vädja att de gör det de kan, att de stänger arenan och har inte mer än de personer som har en funktion.

”Otroligt tacksamma”

Förbundet manar nu på att föreningarna ska fortsätta följa rekommendationerna så långt det bara går.

– Risken är att om vi inte sköter det så kommer det andra restriktioner och det vill vi försöka undvika. Vi var otroligt tacksamma att vi kunde ha ungdomsidrotten som vi kunde och att vi inte stängde ner den till en början och att vi nu ska kunna köra seniorfotbollen och öppna upp den än mer om vi sköter oss.

ANNONS

LÄS MER:Klubbar hoppas undvika ny coronasmitta i höst: ”Blir jobbigt”

ANNONS