Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eric Smith har tröttnat på att vara utlånad och hoppas finna sig till rätta i kultklubben St Pauli i tyska andraligan. Arkivbild. Bild: TAY DUCLAM
Eric Smith har tröttnat på att vara utlånad och hoppas finna sig till rätta i kultklubben St Pauli i tyska andraligan. Arkivbild. Bild: TAY DUCLAM

Ex-HBK:aren Eric Smiths nya liv i kultklubben St Pauli

Tiden i KAA Gent blev inte som ex-HBK:aren Eric Smith, 24, tänkt sig.
Mittfältaren lånades ut till Tromsö, IFK Norrköping och kultklubben St Pauli innan tyskarna i dagarna utnyttjade sin option och köpte loss svensken, som skrivit på för tre år.
– Det ska bli skönt att bosätta sig ordentligt, säger han.

Det är bråda tider för Eric Smith.

Just nu håller han och sambon Fanny på att flytta från en lägenhet till en annan lite större centralt i Hamburg.

– Jag har legat och skruvat ihop möbler så att jag har fått träningsvärk på ställen där jag inte trodde att jag hade muskler, skrattar Eric Smith.

Efter ett kringflackande liv sedan han skrev på för Gent 2018 hoppas han nu äntligen få lite lugn och ro.

– Det är det här man har sökt. Tidigare var jag sex månader på ett ställe och precis när man kommit in i det så var det dags att lämna för något annat. Så höll det på. Ny klubb, nytt spelsystem och nya lagkamrater – så därför känns det väldigt bra att vi har nått en lösning, tycker Smith.

Han bodde tidigare i en möblerad lägenhet, men nu när allt är klart för en fortsättning i St Pauli, som huserar i andraligan i Tyskland, väljer han att flytta dit sina egna stolar, bord, sängar och allt vad det nu är.

– Jag är väldigt trött på att byta bostad. Där vi ska bo nu är i ett lite bättre område. Annars är jag väl ingen storstadskille, men här är väldigt dött med tanke på att det mesta är nedstängt på grund av coronan.

Sedan har han blivit med hund.

– En dobermann! Vi köpte honom när han var nio veckor – nu är han tolv och har vuxit jättemycket.

Affär på sex miljoner kronor

Så mycket fotboll har det inte blivit.

Eric har varit borta drygt två månader för en vadskada, men hann i alla fall göra sådant avtryck under de fyra första matcherna att två klubbar i Bundesliga hörde av sig.

Och St Pauli var så nöjt med Halmstadkillens insats att klubben utnyttjade utköpsklausulen och värvade honom från Gent. Enligt Bild handlade det om en affär på 600 000 euro, vilket motsvarar ungefär sex miljoner kronor.

Skadan fick han under en match mot Nürnberg i mitten av februari.

– Det har handlat om en överansträngning i vaden och det har tagit tid att bli frisk, men jag har precis kommit tillbaka. Tidigare hade jag en sittande roll på mittfältet. Nu när jag har fått hoppa in efter skadan så har jag gjort det som nummer åtta och mer som en tvåvägsspelare.

Då Eric kom till klubben i vintras låg St Pauli risigt till i botten av serien, men har ryckt upp sig ordentligt och är nu sjua med fem poäng till kvalplatsen till Bundesliga.

– Tittar man bara på vårtabellen så är vi det lag som tagit flest poäng och det ger hopp inför framtiden. Fast även om vi har chansen att nå kval så blir det väldigt svårt.

400 personer på en måndagsträning

Med Schalke 04 och Köln på väg ur och klassiska Dynamo Dresden samt Hansa Rostock på väg upp ser andraligan ut att bli riktigt tuff nästa år.

– Vi har haft en del lånespelare som har varit med och lyft oss, men jag vet inte om de stannar kvar till hösten.

– Zweite Bundesliga är ett snäpp upp jämfört med Allsvenskan vad gäller tempo och fysiskt spel. Ligan är en bra plattform och många klubbar högre upp håller koll.

Hur stort är intresset för St Pauli?

– Det är en speciell klubb som är väldigt populär på sociala medier och fanbasen är enorm. Det är där som St Pauli tjänar sina pengar. Supporterkulturen är häftig och vi kan ha 400 personer på en måndagsträning klockan tio på förmiddagen.

– Det här är mycket större än förstaligan i Belgien. Överallt går folk omkring med matchtröjor och det verkar nästan som om det har gått lite mode i det. Alla vill visa vilket lag de håller på och det är häftigt!

LÄS MER: Bekräftat: Smith flyttar till Tyskland

Fler lokala sportnyheter hittar du här