Nya i LFK inför säsongen är Lirak Cakolli, närmast från Vinberg, och Albin Branting från Halmstads BK:s U19-lag.
Nya i LFK inför säsongen är Lirak Cakolli, närmast från Vinberg, och Albin Branting från Halmstads BK:s U19-lag. Bild: Johan Hammerby

Brandskattat Laholms FK tvingas bygga nytt – igen

Skyttekungen Jasmin Barucic, lagkaptenen Jesper Wennström, Daniel Radovanovic, den tidigare skyttekungen Jonatan Eriksson och erfarenhet från drygt 600 seriematcher är borta.…
– Men jag är inte så orolig. Vi får göra som vi alltid har fått göra, börja om och bygga nytt, säger Laholms FK:s tränare Joseph Wahlund.

ANNONS
|

Man skulle kunna tro att Wahlund med fyra så tunga tapp, Barucic, Wennström och Radovanovic till division 2-nykomlingen BK Astrio och Eriksson till serierivalen IS Halmia, borde vara bekymrad inför den kommande säsongen i trean.

– Vi får vi plocka upp spelare från de egna leden och hitta andra med anknytning till Laholm. Det har vi alltid gjort. Så det här behöver inte alls bli sämre – utan annorlunda. Det betyder samtidigt att jag som tränare ställs på prov och det har jag inga problem med utan ser som en utmaning, säger Joseph.

– Jag menar, visst tappar vi mycket erfarenhet och spetskompetens för nu är vi väl nere på en snittålder kring 20–21 år. Men i min värld kan motivation och hårt arbete slå klass.

ANNONS

Med ytterbackarna Wennström och Radovanovic borta är det också den positionen som LFK nu siktar in sig på.

– Ja, en högerback och en vänsterback är prio 1. Om inte så för att höja konkurrensen eftersom jag vill ha minst två spelare på varje position.

Hittills har två spelare anslutit; anfallaren Albin Branting från HBK:s U19-lag och den tvåfotade kantspelaren Lirak Cakolli – 19-åringen som också har ett förflutet i HBK:s ungdomsakademi, men som närmast kommer från Vinberg.

– Två offensivt väldigt spännande spelare, där inte minst Albin är den där målgöraren som vi behöver när både Jasmin och Jonatan har lämnat.

Och om det har LFK-tränaren sina egna åsikter:

– På grund av pandemin har vi inte kunnat träna och inga klubbar har heller kunnat köra provträningar. Ändå plockar Astrio och Halmia några av våra bästa spelare så jag har aldrig varit med om att värva på det sättet tidigare, säger Wahlund som har svårt att dölja sin irritation.

Att LFK år efter år tappar sina bästa spelare beror mycket på att klubben heller inte har några kontrakt.

– Det har varit uppe till diskussion i styrelsen de två, tre senaste åren. Men vi har tyvärr inte råd och ska vi ha kontrakt ska vi ha det både på herr- och damsidan för rättvisans skull, säger sportchefen Peter Åberg.

ANNONS

– Visst är det kul att utveckla och producera spelare som sedan går vidare. Men samtidigt är det förstås lite frustrerande att gång på gång tvingas bygga nytt.

– Därför är också serietillhörigheten, vilken division man ligger i, kanske viktigare för oss än många andra klubbar. För två år sedan var oerhört nära att gå upp i division 2 och hade vi lyckats med det är jag ganska övertygad om att många spelare hade valt att stanna.

Den gångna säsongen var LFK också länge med i tätstriden, men en enkelserie i kombination med några onödiga och tunga poängtapp, gjorde att laget till slut blev fyra.

Så vad blir målsättningen 2021 för nya, unga LFK?

– Ge mig två månader när alla bitarna är på plats så ska du få den då, säger Joseph Wahlund.

LFK:s försäsong 2021

Laholms FK:s sportchef Peter Åberg är ytterst tveksam till om det blir några träningsmatcher i februari. Men så här ligger det preliminära programmet:

6 feb: Ullared–LFK

13 feb: Hittarp–LFK

20 feb: Leikin–LFK

27 feb: LFK–Böljan

3 mars: LFK–Snöstorp Nyhem

6 mars: Varbergs Gif–LFK

13 mars: LFK–Vejby

28 mars: IFK Trelleborg–LFK

ANNONS