Boman och Blåvitt ger inte upp guldspåret

Hans fjolårssäsong tog slut på en ojämn gräsmatta i Azerbajdzjan redan i augusti. Nu är Mikael Boman tillbaka i IFK Göteborg – och tänker visa att experterna har fel: – Vi vill vara med och slåss i toppen, säger han.

ANNONS
|

Spårvagnarna dundrar, som alltid, fram och tillbaka i en strid ström längs Kungsportsavenyn.

Men allt är inte som vanligt när Mikael Boman blickar ut över en kopp latte på stamfiket intill Göteborgs paradgata.

För inför den allsvenska premiären är det inte hans ”Blåvitt” – de dubbla Uefacupmästarna, fyrfaldiga Champions League-deltagarna och 18-faldiga svenska mästarna – som är 031-områdets mest betrodda bollsparkare utan lillebror BK Häcken.

Medan Häcken får guldtips här och var, placerar expertisen IFK (fyra i fjol och mästare senast 2007) runt femte-sjätte plats –eller ännu längre ner.

Men när Mikael Boman får frågan om vilka som vinner Allsvenskan svarar han ”oss själva”:

ANNONS

– Jag tycker att vi är bra. Det har varit lite negativt i tidningen kring oss det senaste, olika experter och liknande, men får vi ihop det så är vi bra. Vi har ett bra lag, vi har bra spelare och vi har bra ledare runt omkring klubben.

Samtidigt har många rubriker i vinter handlat om IFK Göteborgs darriga ekonomi: 18 miljoner kronor back på driften, exklusive spelarförsäljningar, i fjol. I år ska kostnaderna bantas med 27 miljoner.

Hur påverkas ni spelare av det?

– Det är klart att vi hör talas om det, får frågor och ser rubrikerna. Men vi är en stark grupp och försöker att inte låta oss påverkas så mycket. Vi försöker bara komma ner varje dag, göra vårt jobb och köra på.

Har det sparats in på verksamheten kring laget: ledare, material, resor?

– Nej, inte så att man har märkt det.

Mikael Boman laddar för sin tredje säsong i IFK Göteborg. Den förre Halmstads BK- och Falkenbergs FF-anfallaren gör ingen hemlighet av att han stortrivs.

Fjolårssäsongen tog dock slut i förtid när knäskålen hoppade ur led och slet av fästen och ledband när Blåvitt föll i Europa League-kvalet borta mot azerbajdzjanska Karabach i slutet av augusti.

ANNONS

Det dröjde fyra månader innan Boman kunde spela fotboll igen – det längsta skadeuppehåll han har haft. Dock slapp han operation.

– Det var en jäkla smärta, men det läker ihop av sig själv tydligen. Så det var bara att låta det ta sin tid och sedan köra rehab för att stärka upp muskulaturen runt knäet.

– Men nu har jag varit med och kört från första början under det här året och inte missat en träning så det känns bra nu.

Mikael Boman har startat sju av IFK Göteborgs tränings- och cupmatcher i år och gjort fyra mål, men fick nöja sig med att hoppa in i genrepet mot Falkenberg.

I stället började tränaren Jörgen Lennartsson med Tobias Hysén – som gjorde matchens enda mål.

– Vi har tre forwards i truppen och har gått runt lite på oss tre. Vi har även testat på en 4–4–1–1-uppställning med en lite släpande forward eller offensiv mittfältare. Sedan får vi se hur det blir i premiären, hur vi spelar, säger Boman.

Premiären, ja. Försvarande mästarna och tunga guldfavoriten Malmö FF gästar Ullevi på lördag. Över 30 000 biljetter är redan sålda.

– Det blir nog ett jäkla tryck. Roligt att få en sådan match med en gång, tycker Boman.

ANNONS

Och –men det säger han inte – ett perfekt tillfälle att ge tvivlarna svar på tal.

Lite om: Mikael Boman

Ålder: 28 år.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Fästmön Linn, sonen Hugo (som fyller 1 år på premiärdagen).

Moderklubb: Kungsbacka BI.

Så går det för HBK: ”Jag har inte sett dem så mycket i år, men jag har läst att de har spelat rätt så bra på försäsongen men inte riktigt fått med sig resultaten. Det är alltid svårt att vara nykomling i Allsvenskan, men de har bra spelare och får de ihop det så kommer det säkert gå bra för dem. Men jag är inte tillräckligt insatt för att uttala mig exakt hur det kommer att gå för dem.”

HP tippar Allsvenskan

7. IFK Göteborg

Tränare: Jörgen Lennartsson.

Placering i fjol: Fyra.

Allsvenska säsonger: 84.

SM-guld: 18.

Nyförvärv: David Boo Wiklander, Hammarby, Elias Már Omarsson, Vålerengen, Abdul Razak, AFC Eskilstuna, Henrik Bjørdal, Brighton (lån), Mikkel Diskerud, New York City Sebastian Ohlsson, Örgryte.

Förluster: John Alvbåge, Minnesota, Jakob Ankersen, Zulte Waregem, Tom Pettersson, Östersund, Billy Nordström, Varberg, Alexander Leksell, Gais, Prosper Kasim, Norrby, Adam Johansson och Patrick Dyrestam, utgående kontrakt, Hjálmar Jónsson, slutat.

Analys: 47 insläppta mål och nu dessutom John Alvebåge i USA. Där har Jörgen Lennartsson den största nöten att knäcka om laget överhuvudtaget ska vara med i medaljstriden i år för den 18-årige Pontus Dahlberg och den tio år äldre Erik Dahlin känns som oskrivna kort i målet. På mittfältet finns en uppsjö alternativ där de norska lånen Björdal och Diskerud har stora förväntningar på sig. På topp kom islänningen Omarsson in i somras och gjorde succé. Men med otursgubben Karlsson Lagemyr återigen skadad ser det tunt ut. Eller ska Hysén, 35, och Boman ge svar på tal?

4. Djurgårdens IF

Tränare: Özcan Melkemichel.

Placering 2016: Sjua.

Allsvenska säsonger: 61.

SM-guld: 11.

Nyförvärv: Kim Källström, Grasshoppers, Jonas Olsson, West Bromwich, Aliou Badji, Casa Sports, Soulymane Koné, Jerevan, Haruna Garba, Dubai CSC, Tommi Vaiho, Gais.

Förluster: Kebba Ceesay, Dalkurd, Alexander Faltsetas, Häcken, Michael Olunga, Guizhou Hengfeng, Kenneth Höie, slutat, Hampus Nilsson, Falkenberg.

Analys: Andreas Isaksson, Jonas Olsson och Kim Källström. Den centrallinjen är det ingen som slår i Allsvenskan 2017. Rutinen och kunnandet hos denna trio är det ingen som kan betvivla. Frågan är mer hur motiverade är de? Och vem ska göra målen när Olunga har stuckit och det inte tycks bli något med Bristol C-lånet Gustav Engvall? Å andra sidan blir Kerim Mrbati och Haris Radetinac efter fjolårets långtidsskador nästan som nyförvärv och visst har både Magnus Eriksson och Othman El Kabir spetsegenskaper. Och hur bra är nigerianen Garba som prioriterades före Erton Fejzullahu? Kan nye tränaren Melkemichel räta ut frågetecknen till utropstecken blir det medalj. Minst.

HP tippar Allsvenskan

1.

2. Malmö FF

3. IFK Norrköping

4. Djurgården

5. AIK

6.

7. IFK Göteborg

8. Elfsborg

9. Kalmar FF

10. Örebro SK

11. Hammarby

12.

13. AFC Eskilstuna

==============

14.

==============

15. Jönköpings Södra

16. Gif Sundsvall

Tips: Jan-Owe Wikström

ANNONS