BK Start – klubben som försvann: ”En käftsmäll”

BK Start avvecklades som fotbollsklubb för 15 år sedan. Den profilstarka föreningen från Halmstad med devisen ”hellre en bicycleta i kryssribban än en tåfjutt i mål” är saknad i den halländska fotbollen.
– Jag har bara positiva saker att säga om Start – förutom att klubben lade ner, säger Thomas Alexandersson.

ANNONS
|

HP har berättat hur fotbollen i Halland har blivit av med många föreningar under 2000-talet. En av dem är Start.

Kompisgänget från öster gjorde stort avtryck under framförallt 70- och 80-talet och utvecklades från ett av Hallands sämsta lag till att vara nära att ta sig upp i division 3.

Ett av de främsta ögonblicken i klubbens historia var när Oddevold från division 2, som då var i landets näst högsta serie, besegrades i Svenska cupen med 2-1 på Sannarp 1982. Sensationslaget uppmärksammades i rikspressen och en ytterst lovande 15-åring fick till och med en egen artikel i Expressen – målvakten Björn Nordberg som senare flyttade till Halmstads BK.

ANNONS

– Vi hoppades att vi skulle lottas mot HBK eller Malmö FF i nästa cupomgång, men det blev ett annat division 4-lag, Limmared i stället. Den matchen förlorade vi på bortaplan, minns Bob Larsson, som är något av Mr Start.

Start räddat från konkurs

Han är en av spelarna som har gjort flest matcher i klubben och den legendariske mittbacken lade av först när han fyllt 42 år.

Då hade han som tonåring varit med och räddat Start från konkurs och självt bidragit till att få klubben på fötter igen.

– Vi som var unga då hjälpte till att dela ut brickor på bingon, som var en stor intäktskälla för Start, men pengarna bara försvann trots att vi jobbade som f-n för att dra in dem.

– Skatteskulden var till slut 100 000 kronor – och det var mycket på den tiden. Styrelsen fick kronofogden efter sig, men vi lyckades leva vidare med en ny styrelse, berättar Bob.

Många profiler

Start höll som mest till i division 4 på 80-talet och det fanns många profiler under den perioden. Janne ”Skåning” Andersson var där, Mats Nilsson, Thomas ”Loket” Svensson, Rino och Zelko Rukavina, Göran Olsson och tre bröder Alexandersson, Thomas, Mats och Krister, för att nu nämna några.

ANNONS

– Jag saknar Start väldigt mycket. Det var en fantastiskt rolig tid med otroligt bra killar. Vi var ett riktigt kamratgäng som höll ihop även på kvällarna. När vi ett år vunnit serien och hade chans att gå obesegrat igenom den så ville inte vår målvakt stå i sista matchen. Därför lottade vi laguppställningen – och förlorade, skrattar Thomas Alexandersson.

Han fortsätter:

– Men vi hade många duktiga fotbollsspelare och det fanns en del supportrar som hellre tittade på oss än på HBK. När det kom någon ny spelare så bestämde vi alltid att försöka göra så många tunnlar som möjligt på honom när vi körde kvadraten.

”Lagmoralen försvann”

Intresset för klubben, som är vilande, svalnade under 90-talet och efter att först ha gått ihop med Örnia tog allt slut 2005.

– Det kändes som en käftsmäll, tycker Thomas.

Bob nickar instämmande:

– När folk började lägga av kom det en skaplig generation efter oss, men i mitten av 90-talet var det nästan bara spelare från högskolan. Lagmoralen försvann.

Vad tror du att det beror på att fotbollen har svårare att rekrytera spelare i dag?

– Det är många som går på gym och väljer det framför handboll och fotboll som vi höll på med. Sedan tar datorerna mycket tid.

ANNONS

Men trots att det gått några år sedan Bob och Thomas slutade så finns kamratskapen kvar bland de forna spelarna.

Varje tisdag samlas delar av det gamla laget i Folkparken för att gå fem kilometer runt Nissan och ibland träffas de även för att spela golf i Holm. En gång om året är det dessutom en Startfest.

– Vi fuskar lite än, ler Bob. Senast var vi 85 personer med respektive. Det känns jätteroligt att vi fortfarande umgås och har så bra sammanhållning.

LÄS MER: Fotbollens kris – vart sjätte A-lag har försvunnit på 15 år

LÄS MER: Sex föreningar har blivit ett lag för att överleva

LÄS MER: Snöstorp Nyhems A-lag har återuppstått – med ungdomarna i fokus

ANNONS