BK Astrio – årets förening på mer än bara ett sätt

BK Astrios herrlag som nykomling upp i division 2. Damlaget upp i ettan. Wilma Leidhammar årets damspelare. Peter Lindau och Iztok Pristovnik starka kandidater till årets tränare och flera spelare med i diskussionen om årets herrspelare. …Lägg därtill att klubben från Söndrum är Halmstads största ungdomsförening med sina 850 ungdomar och – tja, att då inte utse BK Astrio till årets förening i Lilla Dribblern skulle ha varit snudd på gul(svart) kort.

ANNONS
|

– Fantastiskt roligt och på något sätt kronan på verket och kvittot på en makalös och snudd på unik säsong, säger en stolt och glad ordförande, Thomas Stålheden.

Att Astrio – med namnet en gång för 87 år sedan inspirerat av Austria Wien på besök i Halmstad – nu på herrsidan kliver förbi IS Halmia som tvåa i stan efter HBK lägger han ingen större vikt vid.

Vi vill värna om bredden. Men självklart vill vi högre upp – annars håller man inte på med tävlingsidrott.

– Nej, jag hade gärna sett att Halmia hade varit kvar för ju bättre det går för klubbarna här – desto bättre för fotbollens utveckling i stan. Så jag hoppas att vi och Halmia så småningom möts i ettan, säger han halvt på skämt, halvt på allvar.

ANNONS
Bild: Jari Välitalo

Jodå, tro inte att Astrio nu nöjer sig med tvåan på herrsidan och ettan för damerna.

– Man kan inte stirra sig blind på sportsliga resultat utan vi vill värna om bredden, där det fördjupade samarbetet med Vapnö är en del. Men självklart vill vi högre upp – annars håller man inte på med tävlingsidrott.

– Fast då är det under förutsättning att föreningens organisation och andra delar hänger med. Så att vi liksom hinner etablera oss på en nivå och växa i den nya kostymen. Det var ju tanken med herrarna i trean, men riktigt så blev det ju inte... skrattar Stålheden.

Egna produkter och hemvändare

I stället börjar Astrios målmedvetna, långsiktiga satsning att redan ge frukt genom att bygga lagen kring både egna produkter, hemvändare och någon spetsvärvning.

– Det är verkligen den mixen som vi vill ha, där vårt deltagande med P17 och F-lagen på högre nivån också gör att steget över till seniorfotbollen inte blir lika stort. Men då handlar det också om att de som människor ska passa in i gruppen.

I en stad av den här storleken ska det ändå finnas utrymme för åtminstone ett lag i ettan, ett i tvåan och några i trean.

Thomas gläds med att HBK är tillbaka i Allsvenskan

– Två allsvenska lag här som det var en gång (1979) känns som en utopi. Men i en stad av den här storleken ska det ändå finnas utrymme för åtminstone ett lag i ettan, ett i tvåan och några i trean, vilket i sin tur skulle gagna HBK så att vi alla kan hitta ett samarbete.

ANNONS

Damallsvenskan mer realistiskt

Då ser han större möjligheter att på sikt nå Damallsvenskan.

– Ja, vi har ju varit där två gånger tidigare och vill gärna dit igen. I dagsläget är vi ju tre lag från stan i ettan så spelare finns det för att spela högre upp.

Efter 15 år i olika positioner och roller under sin andra sväng i klubben är Thomas inne på andra året som ordförande.

Astrio
Astrio Bild: Roger Larsson

Men även om han inte ”vågar” räkna ihop alla timmar han lägger ner, ”det är i alla fall inte lika många som när man var ungdomsledare, men det är väl nånting varje dag”, så är han ingen man av stora ord.

Jag var ju själv ungdomsledare en gång i tiden och vet därför vilka uppoffringar de gör.

– Jag säger som när jag höll på med musik, jag kan spela många instrument väldigt lite. När det sedan kommer till specialområdena överlåter jag det på de som kan det bäst. Men är jag med i en förening vill jag också vara involverad i den.

Halmstads största ungdomsförening

Med sina 850 ungdomar är BK Astrio också Halmstads största ungdomsförening.

Hur klarar ni av att hantera det?

– Dels tack vare Oscar (Carlson) på kansliet och Marcelo (Farias) som föreningsutvecklare, dels tack vare alla hundratals duktiga ledare och föräldrar som ställer upp och hjälper till. Jag var ju själv ungdomsledare en gång i tiden och vet därför vilka uppoffringar de gör.

ANNONS
Bild från en av Astrios många ungdomslag från tidigare i år när tävlingssäsongen drog i gång mitt i coronakrisen. Arkivbild.
Bild från en av Astrios många ungdomslag från tidigare i år när tävlingssäsongen drog i gång mitt i coronakrisen. Arkivbild. Bild: Roger Larsson

Med den nya konstgräsplanen som nu står klar ökar också klubbens resurser.

– Den kommer att betyda enormt mycket eftersom vi då inte behöver flänga runt över halva stan. Samtidigt vet vi att vi inte har ensamrätt på den utan att fler klubbar kanske vill använda den, påpekar Thomas.

Omsätter 4,5 miljoner

Trots den pågående covid-19-pandemin är BK Astrio, med en omsättning på 4,5 miljoner kronor, en välmående förening.

– Ja, kommer att klara oss relativt oskadda ur det här året. För vi har haft lyckan att ha sponsorer som stöttat oss under längre perioder. Och som företag är det nog lättare att motivera stödet när vi också är en så stor ungdomsförening.

Astrios kansliansvarige Oscar Carlson.
Astrios kansliansvarige Oscar Carlson. Bild: Lina Salomonsson

– Annars är Lok-stödet viktigt förstås liksom medlems- och träningsavgifterna när vi är så många. Men det viktigaste är ändå att hålla nere utgifterna – där måste man börja och i år har ju resekontot, på grund av coronan, blivit betydligt lägre än budget. På spelarsidan har vi heller inga löner på den här nivån utan trycker mer på de mjukare värdena som trivsel och gemenskap.

Så den största oron är väl all ovisshet när detta är över och om våra sponsorer 2021 vill eller ens kan stötta oss på samma sätt.

Men mitt i coronan ska också 2021 planeras – sportsligt och ekonomiskt. Hur ser du på det?

– Lagbyggena försvåras ju eftersom vi inte får ha några provträningar för eventuellt nya spelare. Men det viktigaste är ändå att behålla dem som vi redan har och där ligger vi bra till.

ANNONS

– Så den största oron är väl all ovisshet när detta är över och om våra sponsorer 2021 vill eller ens kan stötta oss på samma sätt.

ANNONS