Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I flyttagen. Efter 14 år som sportchef och ansvarig för ungdomsverksamheten i tyska storklubben Bayern München flyttar Björn Andersson tillbaka till Halmstad.

Björn lämnar Bayern München

Han har fostrat stjärnor som Hargreaves, Schweinsteiger och Lahm. Efter 14 år som sportchef och ungdomsansvarig i Bayern München flyttar Björn Andersson tillbaka till Halmstad.

– Förra gången jag åkte hem var jag inte färdig i Bayern, men nu är jag det. Det känns bra att ta beslutet själv och inte låta någon annan göra det. För München ville att jag skulle stanna kvar i tre år till, säger Björn med radhuset i Halmstad fullt med flyttkartonger.

Redan på 90-talet köpte han sin bostad här. Sedan har han åkt hit varje sommar och så fort han varit ledig från jobbet i den tyska storklubben.

Men från och med i höst ska Björn bli Halmstadbo – för gott!

Dottern Judith finns redan i stan och sedan några år tillbaka har han fast sällskap med Leila från Halmstad.

– Det var också en grej i det hela när jag bestämde mig för att flytta hem. Men jag kände samtidigt att det var sista chansen att etablera mig i Sverige, sedan blir jag för gammal, tycker Björn.

Därför har den snart 58-årige ex-landslagsmannen fått anställning på Svenska fotbollsakademin i Stockholm där han ska jobba med utbildning av spelare och ledare.

– Jag blir någon form av ideolog, där akademin vill använda min erfarenhet som ledare inom fotbollen.

Han har även tankar på att börja med föreläsningar i ledarskap, men helt släpper han inte kontakten med Bayern München. I fortsättningen ska Andersson sköta talangscoutingen för klubben i Skandinavien och England.

Under sina år i Tyskland hade han hela världen som arbetsfält. Björn, som basat för 20-talet ungdomstränare i Bayern och som varit assisterande tränare till ”generalen” Ottmar Hitzfeld, har sett alla stora mästerskap på senior- och ungdomsnivå sedan han började jobba i München 1995 – allt för att försöka hitta rätt spelare till klubben.

– När jag kom dit hade vi bara vunnit det tyska mästerskapet på ungdomsnivå vid ett tillfälle - nu har det blivit sju gånger till. I dag har vi utbildat 80 spelare för proffslivet, där några som Bastian Schweinsteger och Philipp Lahm finns kvar i klubben medan många spelar i andra tyska lag eller som i Michael Görlitz fall i HBK och i allsvenskan.

Björn hade ett finger med i spelet när ”Michi” lämnade Bayern för att söka lyckan norrut. Övergången har blivit en stor succé och Görlitz blev snabbt publikfavorit på Örjans vall.

– Det var bra för honom att komma iväg. Han hade inte fått samma uppmärksamhet i Tyskland som han nu fått i Sverige. Men hans spelstil skulle göra sig bättre i en liga som den holländska, tror Björn.

VM-backen från 1974 spelade i Bayern under tre säsonger, men råkade ut för en knäskada i Europacupfinalen -75 mot Leeds och kunde därefter inte riktigt göra sig själv rättvisa.

Precis som många andra tidigare spelare fick Andersson jobb i klubben och har arbetat mycket tillsammans med scoutingchefen Wolfgang Dremler, tysk landslagsspelare en gång i tiden.

– Vi har arbetat tätt ihop under många år och har haft daglig kontakt.

– Så det är klart att jag kommer att sakna mitt liv i München med alla arbetskompisar och fotbollen i klubben, men allt har ett slut och nu börjar något nytt.

Några månader återstår ännu i Tyskland och Björn avslutar jobbet i rena raketfarten. I nästa vecka åker han till Tolon i Frankrike för en stor ungdomsturnering, därefter väntar U21-EM i Sverige, P19-EM i Ukraina samt två större turneringar i Finland och Norge.

I augusti kommer det sista flyttlasset från Tyskland. Då ska Björn försöka få ordning på allt i huset som han på egen hand byggt ut under semestrarna i Halmstad.

Han var nämligen byggnadssnickare i åtta år innan fotbollslivet tog överhand.

Men i september är de 14 åren i Tyskland – med ett gästspel som tränare i Halmia under åtta månader i början av 2000 – över.

– Jag har sett toppfotboll i OS och VM och varit runt på platser som Nya Zeeland, Ecuador och Egypten så jag har varit lyckligt lottad och fått allt jag kunnat önska mig.

cJag kommer att sakna mitt liv i München med alla arbetskompisar och fotbollen i klubben, men allt har ett slut.

BJÖRN ANDERSSON, legendarisk VM-back.

Fler lokala sportnyheter hittar du här