Bäddat för cupfest efter Halmias sköna cupskräll

IS Halmia slår ut division 1-laget Lindome i Svenska cupen på Skedalaheds konsgräs efter en av säsongens bästa insatser. Då är det bäddat för cupfest i nästa omgång när lagen från Allsvenskan och Superettan kliver in.

ANNONS
|

IS Halmia 3

Lindome 1

– Gärna IFK Norrköping eftersom jag kommer därifrån, säger Oscar Törnfeldt Rantala som definitivt avgjorde matchen med sitt 3–1-mål.

– Eller Hammarby. Med publik, inflikar tränaren Anders Wallin.

Men ett visst Halmstads BK har heller ingen emot.

– På Örjan, påpekar Anders.

För Örjans vall blev det inte mot Lindome. I stället på kort varsel Skedalaheds konstgräs sedan Halmia missat att boka Örjans vall och det sedan inte gick att åtgärda – något som först väckte stor irritation i Halmia-lägret.

– Men vi har aldrig släppt på ett lag samma dag som vi har luftat och lagat en plan. Dels på grund av skaderisken för spelarna, dels för att inte planen ska få skador för lång tid framåt, förklarar Jonas Eidergård, enhetschef på Halmstad kommun för kust och idrott.

ANNONS

– Jag satt i ett möte med HBK, där vi planerade åtgärder för att klara av att spela ända in i december när HBK inflikade att det var match i kväll. Nej, det är det inte sa jag så det var först efter en koll med Halmia som de insåg att de hade missat bokningen. Men eftersom det varken fanns vaktmästare som kunde krita linjer eller ställa målen på plats fick vi istället leta alternativ där detta var det bästa med elljus.

Ett av Halmias argument var att konstgräs skulle gynna Lindome som spelar och tränar på just konstgräs. Men det märktes sannerligen när matchen, efter framflyttad avspark, väl kom igång.

– Nä, att vi slår ett konstgräslag från ettan på konstgräs gör ju prestationen ännu bättre, konstaterar Wallin belåtet.

Jodå, med fyra matcher på tolv dagar hade ISH-tränaren också skiftat om en del där Jesper Andersson, Endrit Ibishi och 18-årige Kenan Covrk fick chansen från start.

Och som de tog den!

Det var Kenan som med ett mäktigt skott höger utsida i Erik Dunåkers vänstra burgavel fram till 1–0 visade vägen efter 21 minuter.

– I dag visade vi verkligen att vi har en bred trupp, inflikar Wallin.

Visserligen kvitterade Lindome genom Gustav Hedlund åtta minuter senare, men det var ändå Halmia som hade kontroll på matchen.

ANNONS

Hemmalaget kopplade återigen greppet när Simon Andersson skickligt nickade ner bollen i backen till 2–1 (59) på Marcus Jönssons höga inlägg sedan Markus Rydeberg i ISH-målet dessförinnan svarat för en fenomenal parad när William Kenndals tunga skott ändrade riktning (56).

– Vi visste hur Lindome spelade och därför valde vi ett lägre försvarsspel än normalt som ju fungerade perfekt. Sedan hade vi fått veta att snabba omställningar var lagets svaghet, påpekar Anders.

Och det just på en sådan som kvicksilvret Oscar Törnfeldt Rantala punkterade matchen i den 81:a minuten när han placerade bollen i det bortre hörnet.

– Skönt att få in 3–1 där eftersom jag haft ett liknande läge precis innan, men nu bestämde jag mig tidigt var jag skulle skjuta, ler Oscar och avser att en Lindome-fot då kom i vägen i sista stund (71).

Halmia var sedan närmare 4–1 än Lindome en reducering och nu väntar förhoppningsvis cupfest i månadsskiftet september/oktober.

– Antingen ett allsvenskt topplag eller ett bottenlag i Superettan som vi kanske har chans att slå. Men helst IFK Norrköping eftersom jag kommer därifrån, säger Oscar som är fostrad i IFK:s ungdomsakademi innan han via Sylvia hamnade i Halmia.

ANNONS