Axeldals strävan – följa Andersson och Haglund

Spelarkarriären tog honom till Allsvenskan, OS i Barcelona och proffsliv i Italien och England.
Nu står Jonas Axeldal, 52, inför sitt tyngsta tränaruppdrag hittills – och hoppas att Laholms FK och division 2 ska bli avstampet mot en elitkarriär även som tränare.
– Det finns ett skyltfönster i Laholm, för det kommer ändå två allsvenska tränare och en förbundskapten härifrån, säger han.

ANNONS
LocationVeinge|
|

Laholms FK:s herrar är tillbaka i division 2 för första gången på sju år. Men succétränaren Joseph Wahlund följde inte med upp utan valde efter seriesegern i division 3 i höstas att lägga all kraft på sitt andra tränaruppdrag i Halmstads BK:s P15-lag.

I stället har en tidigare HBK-stjärna tagit över på bänken. Förre proffsanfallaren Jonas Axeldal hämtades in från fjolårets division 3-rival Vejby på ett tvåårskontrakt och har under försäsongen försökt sätta sin prägel på laget.

Hur vill du att Laholm ska spela fotboll?

– Vi jobbar ganska mycket med positioner för att skapa numerära övertag mot motståndarna på olika ytor på planen med ett bra passningsspel och framför allt ett försvarsspel som vi gör alltid – inte bara ibland utan alltid, förklarar han.

ANNONS

Hur mycket har du ändrat jämfört med i fjol?

– Lite grejer har det säkert varit, men det blir ju alltid lite svårare att ändra när man har ett lag som hade stora framgångar förra året. Då tar det lite längre tid att ändra lite saker och framför allt att få spelarna att tänka att det går att spela fotboll så också.

Tränar på mammas gata

Mycket av förberedelserna har skett på konstgräsplanen i Veinge. Det är mammas gata för Axeldal, som har Veinge IF som moderklubb.

– Jag är uppvuxen precis på andra sidan järnvägen, så här sprang man och spelade när det var grusplan när man var liten. Det är lite andra förutsättningar för dagens ungdomar med en fin konstgräsplan kontra en halvtaskig grusplan. Det är otroligt hur det har utvecklats, på ett jättebra sätt, säger han.

Jonas Axeldal har tidigare även varit tränare för HBK:s U17-lag, Torekov/Båstad och Markaryd samt varit assisterande tränare i Falkenbergs FF i Allsvenskan och Superettan. Men detta är första gången han är huvudtränare för ett lag på så hög nivå som division 2.

Varför blev det Laholm?

– Det var mer att jag fick frågan av Peter Åberg (LFK:s dåvarande sportchef, HP:s anm). Han tyckte att jag skulle passa bra in här och jag kände att det är en bra förening. Här är en bra träningskultur i att vi tränar fem dagar i veckan och det finns även ett skyltfönster i Laholm, för det kommer ändå två allsvenska tränare (Janne Andersson och Magnus Haglund) och en förbundskapten (Andersson) härifrån. Kan man gå bra här så kanske man kan få lite ögon på sig.

ANNONS

Du siktar högre upp som tränare på sikt?

– Jag hoppas att laget här gör bra ifrån sig så att både spelare och tränare kanske kan få förfrågningar från högre ort.

Flera skador på nyckelspelare

Resultaten under försäsongen har varit blandade. Men Jonas Axeldal, som förespråkar en 4–1–4–1-uppställning, har roterat mycket i elvan för att alla spelarna ska få chansen att visa upp sig.

Dessutom har lagkaptenen Lucas Ragnarsson och nyförvärven Petter Andersson och Henrik Johansson varit skadade.

Vad ska man förvänta sig tabellmässigt av LFK i år?

– Det är ganska svårt att säga. Man kommer från en bra säsong förra året med ett bra, eget spel. Sedan förändrar jag lite och så får vi se hur vi kan acklimatisera oss där, men jag tror nog ändå att det kommer att bli en ganska tuff säsong. Tvåan är ett steg upp jämfört med trean. Samtidigt tränar vi mycket så vi är väl förberedda rent fysiskt, men sedan får vi se om vi räcker till rent taktiskt och spelmässigt.

Fakta: Laholm

Möjlig startelva: Max Johnsson – Filip Larsson, Herman Johansson, Viggo Dahl, Nils Hedström – Zemri Callaku – Jonathan Wadensten, Lucas Ragnarsson, Besnik Callaku, Henrik Johansson – Edmond Tasimder.

Tränare: Jonas Axeldal.

Placering i fjol: Etta i division 3 sydvästra Götaland.

Nyförvärv: Petter Andersson, HBK U, Jonathan Wadensten, Hofstra University (USA), Jonatan Falk, Falkenberg, Jakob Larsson, Snöstorp Nyhem, Gjenis Zeqiri, Halmia, Henrik Johansson, Ängelholm, Filip Larsson, Eskilsminne, Zemri Callaku, Eskilsminne.

Förluster: Rasmus Lundgren, Tvååker, Hasanen Nazar, Halmia, Stefan Radovanovic, Tölö.

Spelschema:

1/4: Tord–Laholm

7/4: Laholm–Astrio

15/4: Qviding–Laholm

22/4: Laholm–Västra Frölunda

29/4: Lindome–Laholm

7/5: Laholm–Nässjö

14/5: Sävedalen–Laholm

18/5: Laholm–Husqvarna

28/5: Laholm–Landvetter

3/6: Onsala–Laholm

8/6: Laholm–Hittarp

17/6: Varbergs Gif–Laholm

22/6: Laholm–Tölö

28/7: Astrio–Laholm

5/8: Laholm–Tord

12/8: Laholm–Qviding

19/8: Västra Frölunda–Laholm

26/8: Laholm–Lindome

3/9: Nässjö–Laholm

10/9: Laholm–Sävedalen

17/9: Husqvarna–Laholm

23/9: Laholm–Onsala

30/9: Landvetter–Laholm

8/10: Tölö–Laholm

14/10: Laholm–Varbergs Gif

22/10: Hittarp–Laholm

LÄS MER:Hämtades i ambulans – så länge blir målvakten borta

LÄS MER:Jonas Axeldal tar över som ny herrtränare i Laholms FK

ANNONS