Avsnitt 4: Legendaren får ny roll när HBK tar nästa steg mot eliten

Halmstads BK utökar sin dam- och flicksatsning. Damlagstränaren Fredrik Andersson anställs på halvtid för att stärka A-laget och även bygga upp en flickakademi.
– Det är mycket spännande, säger han i nya avsnittet av Hallandspostens sportpodd ”Bakom rubrikerna”.

ANNONS
LocationHalmstad||

HBK:s damlag startade först 2016, men har därefter snabbt klättrat i serierna och laddar nu för andra raka säsongen i division 1.

På sikt finns ambitioner att nå allsvenskan även på damsidan.

– HBK är en elitförening, man har elit i sitt dna. Då är det naturligt att sikta uppåt, säger Fredrik Andersson.

Den förre guldkaptenen i herrlaget och klubbchefen är inne på sitt andra år som damlagstränare. Men inom kort tillträder han en ny tjänst med uppdraget att både spetsa damlaget och att starta en akademi för elitförberedande spelarutveckling även på flicksidan.

– Vi har sett ett ökat intresse bland flickorna och därmed också känt att ska vi bygga någonting kring dam så tror vi att det är bäst att bygga underifrån så att vi får en plattform, ett fundament, att stå på. Då är en flickakademi en av de parametrar som är viktiga för att sedermera satsa ännu högre för damernas skull, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

ANNONS

Förlänger som tränare

Fredrik Andersson ville i podden inte säga vem som får den nya tjänsten, men Pelle Nilsson bekräftar att det är Andersson själv. Anställningen, som är på halvtid, är en projektanställning från och med augusti 2021 och under hela 2022.

Samtidigt är det klart att Fredrik Andersson fortsätter som damlagstränare även under nästa år.

Det fanns de som tyckte att har vi klarat oss utan damer i 100 år så ska vi väl fortsätta med det

– Med tanke på Fredriks kompetens och bakgrund så ser vi en enorm potential i att kunna använda hans kunskap till att bygga någonting här. Det är viktigt att vi får förebilder även på dam som gör att vi kan få en bredd i vår verksamhet. Då tror vi att det här är rätt väg att gå, säger Pelle Nilsson.

Akademin vänder sig till spelare från 15 år och uppåt. HBK tjuvstartade projektet redan i vintras då man drog i gång ett F17-lag.

”Var kontroversiellt”

Fredrik Andersson var klubbchef och drivande när HBK:s damlag såg dagens ljus för fem år sedan.

– Det var kontroversiellt att starta ett damlag. Det fanns de som tyckte att har vi klarat oss utan damer i 100 år så ska vi väl fortsätta med det, säger han i podden.

– Men vi såg tidigt att vi hade varken flick eller dam och att vi måste hänga med i tiden här. De senaste åren har man sett vilken explosion det har varit på damlag – alla de stora varumärkena kring fotboll skaffar sig ett damlag. Vi startade innan hajpen riktigt slog till så vi låg i framkant där.

ANNONS

LÄS MER:Två mittfältare klara för HBK: ”Båda är väldigt allround”

Tidigare avsnitt av Bakom rubrikerna:

LÄS MER:Avsnitt 3: ”VARa eller inte VARa och sporten som dödar”

LÄS MER:Avsnitt 2: Stjärnparet Jona Vigfusdottir och Marcus Nilsson om Hylte/Halmstads dubbla guldjakt

LÄS MER:Avsnitt 1: Då behövde HBK-tränaren polisbeskydd

ANNONS