Astrios nästa generation talanger är på väg fram

BK Astrio har länge varit förknippat med ungdomar, så även i år. Det märktes inte minst i premiären, där snittåldern på bänken var noterbara 18,1 år.
– Vårt mål att kunna bidra till A-laget, säger Vilmer Larsson, en av truppens fyra 16-åringar.

ANNONS
|

BK Astrio har länge producerat spelare till seniorfotboll och det egna A-laget, vilket syns även i årets upplaga. Inte mindre än nio spelare i A-truppen är yngre än 20 år och i premiären mot IFK Fjärås var medelåldern på bänken knappa 18 år.

Fyra 16-åringar var med i form av Vilmer Larsson, Alfred Holm, David Norrman och Leo Hedenberg, där den sistnämnde fick beröm av tränare Peter Lindau för sitt inhopp på dryga halvtimmen.

– Jag tycker det är spännande med A-lagsfotboll. Det är helt nytt att gå från U17 där alla är lika gamla till en trupp där det är massa olika åldrar, säger Leo.

ANNONS

– Utvecklingen blir helt annan. Det är mycket tuffare. Sedan när man spelar med sitt gamla lag märker man att man själv är ett snäpp högre, allt har skruvats upp, säger Alfred.

Tempot mycket högre

Alla fyra tycker att de lärt sig ett helt annat tempo än juniorfotbollen och att de är bättre anpassade för seriefotboll efter tiden med A-truppen.

– Det är just det att det är fullvuxna män man möter som är den största skillnaden. Tempot i passningar och fysiken är en helt annan, säger Leo.

Vilmer Larsson fick testa på hetluften i A-laget redan förra året.

– Jag tycker nu att när man tränat en del med det här laget så blir det nästan enklare att hoppa in för det är en högre nivå på. Man har mer tid på matcherna än vad man har på träningarna, säger han.

Peter Lindau betonar att unga spelare kan ha upp- och nedgångar som gör att speltiden kan variera i olika perioder, men säger samtidigt att talangerna är med som vilken annan spelare som helst i truppen.

– De är med på samma villkor. Sedan har vi ledare och spelare till vår hjälp att utbilda de vidare och de gör alla ett jättejobb, säger Lindau.

ANNONS

Veteranerna viktiga för talangerna

Kvartetten 16-åringar håller med att veteranerna i laget betyder mycket för de unga spelarnas utveckling.

– De är förebilder för oss unga. De är vana, de har det snabba spelet i sig och hur man löser de svåra situationerna, säger David.

– Tipsen är bra med, de små tipsen man får hela tiden, säger Vilmer.

Leo håller med:

– Man kan lära sig extremt mycket av de äldre spelarna som har mer rutin och även har spelat på högre nivå än det här. Så man lär sig mycket av dem.

”Redo för utmaningen”

På lördagen återstartar division 3 sydvästra Götaland för Astrios del (seriens andra lokala lag Laholm spelar först nästa helg) med en hemmamatch mot Gnosjö, som sänds live i HP-TV.

Den märkliga säsongen som varit innebär att Astrio, som i upptakten för återstarten segrat i träningsmatcher mot Alet och Kumla samt DM-matchen förra helgen mot Oskarström, spelar sin andra seriematch för säsongen.

– Gnosjö har varit högt upp flera år i tabellen. Det blir kul, det är intensiva månader framför oss där allt ska avgöras. Vi är redo för utmaningen, säger Peter Lindau.

Se matchen live med HP

HP tv-sänder matchen mellan BK Astrio och Gnosjö!

Tid: Lördag 13.50.

Kommentator: Pierre Carlsson.

ANNONS