BK Astrio herrar har planerad seriepremiär den 27 mars. Nu börjar datumen för eventuella träningsmatcher inför ligastarten bli få.
BK Astrio herrar har planerad seriepremiär den 27 mars. Nu börjar datumen för eventuella träningsmatcher inför ligastarten bli få. Bild: Jari Välitalo

Astrio kan starta utan träningsmatcher – och DM flyttas

Alla planerade träningsmatcher ställs in till och med 7 mars och det blir nytt speldatum för DM-gruppspelet. Det är de nya beskeden från Hallands fotbollförbund till klubbarna i Halland.
– Det var rätt väntat och vi är förberedda på att inte spela några träningsmatcher alls, säger Peter Lindau, tränare i BK Astrio.

ANNONS
LocationSöndrums IP||

Hallands fotbollsförbund meddelade under tisdagen att man ställer in alla tänkta träningsmatcher för lag under elitnivå till och med 7 mars. Det vill säga lag från division 1 damer, division 2 herrar och nedåt.

Beslutet fattas utifrån de coronariktlinjer som gäller samt diskussioner både mellan de olika distrikten och Svenska fotbollförbundet.

Dessutom väljer man att skjuta fram DM-gruppspelet, som var tänkt att starta 5–7 mars för herrarna och 13–14 mars för damerna, till vecka 14.

– Under hela den här pandemin har vi följt Svenska fotbollförbundets beslut och vi försöker ge föreningarna information så fort som möjligt, säger Mikael Hansson, ordförande i Hallands FF:s tävlingskommitté.

ANNONS

Förväntar sig inte spela några matcher inför

För BK Astrios herrar börjar det bli ont om tid för att ha möjlighet att spela någon träningsmatch inför deras tänkta seriestart i division 2 västra Götaland den 27 mars.

– Det här var rätt väntat och vi är förberedda på att inte spela några träningsmatcher alls utan gå direkt på serien om den börjar den 27 mars. Vi spelar mycket hellre en hel serie än att spela massa träningsmatcher och enkelserie, säger Peter Lindau, tränare i Astrios herrlag.

De flesta förbundsserielagen har seriestart den 10 april och det nya tänkta DM-gruppspelet ska ha sin början samma vecka. Det kan göra att spelschemat blir späckat i början av säsongen.

– Vi vet inte om lagen kommer kunna ha några träningsmatcher innan men det kan säkert vara så att det blir en del matcher på kort tid men det är också bara spekulationer, säger Mikael Hansson.

– Det är klart att det kan bli en tuff belastning i några veckor men det får vi försöka lösa i så fall, säger Peter Lindau.

Leikin vill ha träningsmatcher innan seriestarten

För distriktslagen är den tänkta seriepremiären 15–17 april men precis som förbundsserielagen så är man tveksam om det blir någon premiär på de utsatta datumen.

ANNONS

– Om det skulle vara så att det är grönt ljus en vecka innan seriestart då är jag nog tveksam om vi ska köra direkt. Då är det nog bättre att skjuta på det två veckor och lägga dem på hösten. Det är nog bra att få i alla fall två matcher inför. Det skulle i alla fall jag vilja, menar Andreas Jedraski, tränare i IF Leikin.

– Jag tror i värsta fall att de skjuter lite på det. Jag tycker allt blir bra förutom enkelserier. De kan göra vad som helst bara vi undviker det.

Riktlinjer för perioden efter 7 mars väntas komma den 5 mars meddelar Hallands FF.

LÄS MER:Förbundsserieklubbarnas skräck – ny enkelserie: ”Hade varit en skandal”

ANNONS