100-åringen som går sin egen väg

Söndagen den 11 mars 1917 bildades Hallands Fotbollförbund på Hotell Svea i Halmstad. I dag, exakt 100 år senare, står sig jubilaren fortsatt stark. Men utmaningar väntar.

ANNONS
|

Redan 1905 började halländsk fotboll bedrivas i organiserad form, men det var först tolv år senare, mitt under det pågående första världskriget, som Hallands FF bildades och Oskar Jönsson, Halmstad, valdes till ordförande.

HP begav sig till ”brottsplatsen” Hotell Svea, numera Scandic Hallandia, för en pratstund med HFF:s blott sjätte ordförande genom tiderna – Johan Johqvist.

Stockholmssonen, som tillträdde 2012, medger att han inte har stenkoll på förbundets 100-åriga historia.

– Allt finns ju i den här, konstaterar 56-åringen glatt och pekar på jubileumsboken där det finns flertalet höjdpunkter att se tillbaka på, bland annat 67 allsvenska säsonger, tio medaljer och mängder av landslagsspelare.

ANNONS

– Det finns mycket att vara stolt över under åren, även om det bara är fyra SM-guld av en förening. Men vi har haft Halmia, HBK och Falkenberg i Allsvenskan och nu har vi två Superettanlag, jag tycker det är väldigt bra.

Hur mår 100-åringen i dag?

– Fotbollen i Halland står sig bra. Vi är 24 distrikt totalt och vi ligger sjua, eller åtta, beroende på hur man räknar, vad gäller antalet spelare. Vi är ungefär 110 föreningar, varav några vilande, så vi har många fotbollsföreningar sett till ytan.

Du går nu in på ditt sjätte år som ordförande, vad tar du främst med dig från den tiden?

– Öppenhet och demokrati, det har jag fört in som ett ledord. Jämställdhet, män och kvinnor, det är viktigt och en fråga som vi aktivt har jobbat med. Men framför allt är det vår syn på barn- och ungdom där vi fullständigt har ändrat fokus.

Frågan har blivit en het potatis i fotbollssverige och kanske primärt i Halland och Skåne som valt att bojkotta upplägget med elitläger för 15-åringar. Efter att ha studerat forskning kring toppning/nivåindelning har de båda förbunden kommit fram till att dessa begrepp slår ut barn och ungdomar och får dem att sluta idrotta.

ANNONS

– Vi har ett elitläger här i Halmstad som ska byta namn till utvecklingsläger, det är bra men om innehållet är detsamma så är det inte bra. Då är det fortfarande en bråkdel av Sveriges fotbollsspelande 15-åringar som får komma och bli drillade. I Halland motsvarar det 1,5 procent på pojksidan och 3,7 procent på flicksidan. Vem sörjer för alla andra, frågar sig Johqvist.

Vad hade du velat se i stället?

– Att vi skickar 16 stycken ledare från varje distrikt i stället och så har man trupper som Halmstad kan tillhandahålla. Så kan vi utbilda ledarna så att de sen kan utbilda spelarna, det hade varit utvecklande.

Vad ser du mer för utmaningar?

– Att behålla, rekrytera och utveckla spelare, ledare och domare. Det är en jätteutmaning.

– Även stämningen runt planen i samband med matcherna, otryggheten. Alla brottas med samma problem för av någon anledning blir känslorna så jävla stora när det kommer till fotboll.

Om vi blickar 100 år framåt i tiden, vad önskar du dig då av halländsk fotboll?

– Att fotbollen utvecklas och blir en kraft i samhället, en kraft som tar ställning för det tycker jag fotbollen är dålig på. Man säger att idrott och politik inte hör ihop, men det gör den i allra största grad.

ANNONS

– Att man vågar ta nytta av tekniken och att man kanske ska inse att man bör använda sig av ett tvådomarsystem på planen, vilket man har gjort i alla andra idrotter. Vi kommer pröva det i Halland, antingen i år eller nästa år, säger Johqvist som även vill uppmuntra ungdomar upp till 14-15 år att fortsätta med flera idrotter samtidigt men också gärna hade sett något halländskt damlag ta klivet upp i Allsvenskan då en bredare topp också hade gett en bredare bas.

Många utmaningar väntar, men ser du ändå optimistiskt på framtiden?

– Absolut. Det är verkligen drag under galoscherna här.

Sist men inte minst: hur ska ni fira?

– Vi har levt med en ansträngd ekonomi fram till ifjol och därför valde vi att lägga pengar på jubileumsboken och en öppen mottagning i stället för en baluns med dans och räkor, snittar och sånt. Så folk är välkomna (till HFF:s kansli), framför allt fotbollsföreningar som kommer på lördag och gratulerar.

Lite om: Johan Johqvist

Född: 11 november 1961

Uppväxt i: Stockholm.

Familj: Två grabbar från tidigare förhållande. Nu sambo med Anette och två bonusbarn.

Yrke: Konsult inom management.

Bor: Falkenberg.

Håller på: Stoke sedan början 70-talet.

Intressen utöver fotbollen: Stort musikintresse. ”Spelar om jag skulle behöva, gitarr till husbehov. Lyssnar helst på något med lite beat, rock n' roll, hårdrock men nu är jag inne på blues. Allt utom rapp går bra.”

Fakta: Alla tiders ordförande i HFF

1917: Oskar Jönsson, Halmstad.

1918–1955: Bernhard Aronsson, Halmstad.

1956-1967: Gösta Hjalmarsson, Varberg.

1968-1993: Eland Artbäck, Kullavik.

1994–2012: Björn Andersson, Halmstad.

2012-: Johan Johqvist, Falkenberg.

ANNONS