Fotbollsallsvenskan spelas utan publik. Arkivbild.
Fotbollsallsvenskan spelas utan publik. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nytt publikbesked tidigast i augusti

Det blir ingen publik på svenska idrottsarenor än på ett tag. Tidigast i augusti kommer ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

– Ju bättre folk är på att hålla social distansering, tvätta händerna och hålla sig hemma, desto större chans att man får spela elitfotboll med publik, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Idrottsklubbarna blöder ekonomiskt under pågående coronapandemin, mycket på grund av förbudet mot folksamlingar över 50 personer, vilket stoppar publik på läktarna.

Tidigare i veckan meddelade Hockeyallsvenskan att man skjuter på seriepremiären till tidigast den 1 oktober med förhoppningen att smittspridningen har minskat då.

Men det är fortsatt oklart när publiken kan återvända till läktarna.

– Vår ambition är att komma med mer tydliga prognoser och underlag en bit in i augusti, säger Johan Carlson på en presskonferens.

ANNONS

"Trubbig lagstiftning"

Hur låg smittspridningen måste vara för att man ska kunna släppa in folk på arenorna kan han inte säga.

– Det är ingen som har sett det här förut. Men vi vill se riktningen och fundera på vilka sätt man kan göra det på. Där är lagstiftningen lite trubbig, det är ju inte våra riktlinjer som gäller utan ordningslagens bestämmelser. Ordningslagen är ju lite av och på, antingen har man en nivå på 50 personer eller på 200 personer och då gäller det vad det än må vara, säger Carlson.

– Här får vi väl ta upp en dialog med lagstiftaren i första hand om det finns möjligheter på så här kort varsel att ta fram något som gör att man till exempel kan stå mer utspritt och så vidare, men det ligger inte riktigt i våra händer, säger Carlson.

I ett pressmeddelande skriver Riksidrottsförbundet (RF) att man fortsätter sin dialog med Folkhälsomyndigheten.

Uppmanar förbunden

RF uppmanar idrotten till uthållighet under coronapandemin.

"Vi är många som saknar att inte få ha publik oavsett om det är som aktiv i tävlings- och matchmoment eller som supporter och publik. Men inget är som det någonsin varit i Sverige. Krisen drabbar hela samhället och idrottsrörelsen är inget undantag. Vi måste göra vårt och stå sida vid sida med alla andra", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

ANNONS

RF uppmanar specialidrottsförbunden att ta fram en plan för hur en successiv process att släppa in publik till tävlingar och matcher skulle kunna genomföras inom respektive idrott. Detta för att vara förberedda och kunna säkerställa en coronasäker publikhantering.

Simon Sjöstrand/TT

Joel Malmén/TT

ANNONS