Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Jan-Owe Wikström: Fortsätt så här HBK – då blir det Allsvenskan 2021!

I 15 raka omgångar, sedan den sjätte matchen, har Halmstads BK legat på allsvensk direktplats i Superettan. Men när Jönköpings Södra med ett sent segermål avgjorde borta mot nästjumbon Umeå var HBK förpassat till kvalplatsen.

Men bara i lite drygt en timme. Det var tiden mellan Dzenis Kozicas 2–1-mål för J Södra i den 87:e minuten och Mikael Bomans eleganta touch fram till 1–0 mot Gais i matchminut 19 i regnet på Gamla Ullevi i Göteborg och så småningom kassaskåpssäkra 3–1.

För sedan var det liksom aldrig något snack och då snackar vi 19–5 i avslut varav 9–2 på mål mot seriens näst formstarkaste lag efter Degerfors med fem segrar på de sex senaste matcherna.

Eller som Gais-tränaren Stefan Jakobsson uttryckte det efteråt:

– I dag var Halmstad flera nummer större än oss. Vi visste hur de skulle anfalla och hade både pratat om det och tränat på det, men ändå kunde vi inte förhindra det.

HBK:arna klev också in på Gamla Ullevi med vetskapen att J Södra hade vunnit uppe i Västerbotten.

– Ja, vi visste det och jag hade också ställt in mig på att Jönköping skulle vinna så att man inte blev besviken, medgav Mikael Boman.

Desto starkare då att med den vetskapen och pressen kliva in och göra en av, i mina ögon, säsongens tre bästa matcher.

– Vi var, mer eller mindre, piskade att vinna och därför är jag väldigt, väldigt nöjd och stolt över hur grabbarna hanterar där den matchen mot ett starkt Gais, där vi sätter försvarsspelet, vinner boll högt upp som vid 1–0-målet och är framåtlutade, konstaterade HBK-managern Magnus Haglund.

Okej, åtta dramatiska omgångar återstår och mycket kan och kommer att hända innan den sista omgången efter julskyltningen.

Men jag sticker ändå ut hakan och påstår att om HBK fortsätter som laget gjorde mot Gais – då blir det allsvensk fotboll igen på Örjans vall nästa år.

Det var kvalitet rakt igenom. Från backlinjen med försvarsgeneralen Andreas ”Ante G” Johansson tillbaka, den höga pressen, aggressiviteten och bollvinsterna till kantspelet och anfallsspelet.

Och de två sistnämnda delarna, som emellanåt har hackat, var den stora skillnaden den här lördagskvällen på Gamla Ullevi.

Oavsett om anfallsduon Mikael Boman och Sadat Karim var rättvänd och framför allt – felvänd skapade de chanser åt varandra eller åt lagkompisarna.

På kanterna svepte Samuel Kroon och Emil Tot Wikström fram i anfallsvåg efter anfallsvåg när Samuel gång på gång utmanade när han klev in i banan och Emil visade att han tagit den vässade konkurrensen med Simon Lundevall på rätt sätt. Det var bara en felriktad vänsterfot som skilde födelsedagsbarnet från total succé.

Lägg därtill två mål efter fasta situationer, ”inkastvarianten har Tobbe (Torbjörn Arvidsson”, snickrat ihop”, och ett innermittfält som trasade sönder Gais speluppbyggnad och Jonathan Svedberg, förutom riktigtbra hörnor, visade att han minsann tänker vara med i diskussionen även när Dusan Djuric nu är spelklar igen.

Fyra gånger av lika många möjliga har HBK nu också studsat direkt tillbaka efter en förlust och samtliga – med tre gjorda mål.

– Vi tycker så illa om att förlora att vi omvandlar den energin till revansch i nästa match, förklarade Magnus.

Därför får trean J Södra fortsätta jakten på tvåan HBK.

– Man ligger inte i toppen utan att vara jagad. Men vi ligger där vi vill, slår HBK-managern fast.

Och där lär ni, med samma höga nivå i fortsättningen, bli kvar även efter omgång 30, Magnus.

Fler lokala sportnyheter hittar du här