Örebros Daniel Viksten blev matchhjälte hemma mot Linköping i SHL-ishockeyn.

Formstark Viksten: "Skönt man får utdelning"

Han förväntas vara Örebros stora målskytt och var inne i en måltorka som säkert kändes som en evighet. Men nu har Daniel Viksten gjort mål i två matcher i rad – och mot Linköping tryckte han in avgörande 4–3 i förlängningen.

|

Örebro tog också andra raka segern hemma mot favoritmotståndet Linköping – och bröt samtidigt östgötarnas segertrend som slutade på tre raka trepoängare.

Örebro har länge haft det tungt i SHL och forwarden Daniel Viksten gick mållös i 14 raka matcher. Men när Viksten fick ta Jere Sallinens plats i kedjan med Sakari Manninen, Tom Wandell inför lördagens hemmamatch mot Skellefteå har det lossnat både för laget och honom själv. På torsdagskvällen mot Linköping fick Viksten fortsätta i samma kedja trots att Jere Sallinen frisknat till och var tillbaka i laget.

"Funkar jättebra"

- De tyckte att vi såg bra ut i förra matchen mot Skellefteå, så de ville prova mig där igen. Och nu får vi se om vi får fortsätta eller inte, säger Viksten och tillägger:

- Men jag tycker att det funkar jättebra. De (Manninen och Wandell) gillar också att spela med fart precis som jag, så det har gått jättebra hittills.

Det var också Örebro, som nu vunnit alla tre mötena med Linköping den här säsongen, som började piggast hemma i Behrn arena.

Redan efter drygt två minuter skickade Örebrocentern Tylor Spink in en retur i öppet bur bakom målvakten Jonas ”Monstret” Gustavsson. Bara ett par minuter senare kvitterade Linköpings Patrick Mullen från backposition. Men efter en kvart direktsköt Libor Hudacek in 2–1 till Örebro.

Sörensen skadad

Men Linköping tog över spelet efter första periodpausen och skapade flera farliga lägen framför Eero Kilpeläinen i Örebrokassen – men mellanperioden förblev mållös. I den tredje perioden fick Linköping också klara sig utan superhete Nick Sörensen som tvingades utgå skadad. Innan mötet med Örebro hade forwarden gjort poäng i sju raka matcher.

59 sekunder in i tredje perioden utökade Tom Wandell Örebros ledning till 3–1 efter en elegant uppåkning i spel fem mot fyra.

Men knappt tre minuter senare dunkade Niclas Lundgren välplacerat in reduceringen 3–2 till Linköping. Och lite senare kvitterade Olle Lycksell som kom in i matchen när Nick Sörensen tvingades lämna isen.

Ett par minuter in i förlängningen avgjorde sedan Daniel Viksten när han tryckte in 4–3 i öppen bur, efter fint förarbete av Jonathan Andersson.

- Det är en fantastisk prestation av ”Jonte”, som drar en forward på blå och drar backen också och lägger över till mig som har tom bur. Det är ”Jontes” mål rakt av, säger Viksten.