Efter att fotbollsdamer i landslaget twittrat till Uefa om att de vill spela den inställda matchen mot Danmark säger Svenska fotbollförbundet ifrån. På bilden Fridolina Rolfö.
Efter att fotbollsdamer i landslaget twittrat till Uefa om att de vill spela den inställda matchen mot Danmark säger Svenska fotbollförbundet ifrån. På bilden Fridolina Rolfö.

Förbundet sätter ner foten mot spelarna

Spelare i Sverige och Danmark vill spela den inställda VM-kvalmatchen längre fram i höst. Svenska spelare har twittrat sina önskemål i strid med förbundets linje. Men nu säger SvFF ifrån.

ANNONS
|

Konsekvenserna av den inställda VM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark är inte klara än. Flera svenska spelare har på Twitter uttryckt en vädjan direkt till Uefa, som utreder frågan, att spela matchen.

"Hej Uefa, jag är villig att spela fredagens VM-kval mot Danmark vid ett annat datum. De danska spelarna har straffats nog", skriver bland annat försvarsspelaren Jessica Samuelsson.

Utspelen är privata initiativ från enskilda spelare.

- Vi har inte pratat ihop oss i truppen, säger Kosovare Asllani.

ANNONS

Kan inte påverka

Landslagsledningen har tagit upp frågan med spelarna.

- Det har varit en diskussion inom laget. Det vi har fått till oss är att vi inte kan påverka frågan utan att det är helt upp till Uefa, säger Fridolina Rolfö.

- Det är en förbundsfråga, så vi lägger allt ansvar på dem. För mig är det nu full fokus på matchen som gäller, säger Asllani.

Tanken att matchen skulle spelas senare i höst har inget stöd hos förbundet. Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand stänger den dörren.

- Det jag har meddelat danska förbundet och även Uefa är att nej, vi vill inte och vi tänker inte spela matchen vid ett annat tillfälle, säger Sjöstrand, som via omvägar fått veta att Danmark vill spela matchen vid ett senare tillfälle, till SVT Sport.

ANNONS

- De (Uefa) har ett jättestort ansvar. Det är en principiellt större fråga än den enskilda matchen.

Helt oberörd

Förbundskapten Peter Gerhardsson verkar helt oberörd av diskussionen.

- Jag bryr mig inte. Jag har inte Twitter själv, jag har inte följt, jag har inte läst. Jag är inte intresserad av det över huvud taget. Alla matcher som inte är spelade eller kommer att spelas är inget jag sysselsätter mig med, säger tränaren.

Och han är inte det minsta orolig att spelarna förlorat fokus.

- Hade du sett träningen i dag så finns det inga tecken på att det skulle finnas ofokuserade spelare. Jag hade 23 spelare som alla vill vara med.

ANNONS

Matchen mot Danmark ställdes in efter att de danska spelarna och Danmarks fotbollsförbund DBU inte kom överens om ett nytt kollektivavtal. En fråga som fortfarande inte är löst, men till tisdagens match mot Kroatien har parterna nått ett tillfälligt avtal.

TT

ANNONS