Födelsedagspresenten till sig själv – en plats i JEM

I dag fyller han 18 år.
Och en bättre födelsedagspresent kunde SK Laxens Emil Wannem knappast ha fått än att ha blivit uttagen till JEM i simning i Vilnius den 2–7 juli.
– Att få mäta sig med de bästa i Europa blir en enorm utmaning för att se hur man ligger till, säger Emil.

ANNONS

Dagen före sin födelsedag begav han sig iväg till Grekland och Aten för landslagsläger och tre dagars tävlingar.

Men uttagningen var inte helt självklar.

– Nej, målet har hela tiden varit JEM, men jag blev sjuk inför tävlingarna när det väl gällde när jag skulle toppa formen och då framför allt Swim Open. Därför var det extra skönt att ändå få chansen.

SK Laxens tränare Stefan Adlerborn håller med:

– Fantastiskt roligt. Speciellt som det inte var helt väntat, men det är alltid kul när våra simmare kliver fram och får förtroendet i högre sammanhang.

– Samtidigt är det lite tråkigt för vår del eftersom vi får ett svagare lag till JSM som går parallellt. Men självklart gläds vi mest över Emils JEM-plats.

ANNONS

Jodå, med deltagande i NM, JSM-silver på 50 meter fjäril mot två år äldre simmare och medalj även med SK Laxens lagkappslag 4 x 100 meter fritt tillhör Emil de största talangerna i klubben just nu.

… Emil har varit duktig en längre tid så vi har gått och väntat på det stora genombrottet. Och nu kom det när det också var hög tid eftersom han fyller 18 år. , konstaterar Stefan.

Även om han också är en bra frisimmare ser han 50 meter fjäril som sin bästa distans, där målet i JEM naturligtvis är en finalplats. Men först och främst en plats i semifinalen.

Det är också fjäril som han ska simma i lagkapperna.

Att det blev just fjäril har Emil att tacka sin – mamma.

– Ja, jag har alltid trivits i vatten och när vi var i Spanien simmade hon fjäril. Jag tyckte det såg cool ut och bestämde mig för det.

Då var Emil åtta år.

I dag är han 18 och lägger ner sju, åtta simpass plus två fyspass varje vecka med endast lördagarna lediga.

– Så jag har tur att jag kan träna på skoltid, inflikar han och avser att han pluggar NIU, Nationell idrottsutbildning, på Sannarpsgymnasiet.

ANNONS

Och det finns en speciell utmaning att nöta vidare på när det gäller just fjärilsimmet.

– Att orka de sista 15 meterna. Där ”dör” man ofta och tappar tekniken och tajmingen. Så kan jag bli starkare där kommer jag att vinna väldigt mycket.

Emil Wannem är annars inte ensam talang i SK Laxen.

Det finns många och då inte minst bröstsimmaren Linus Hedström som också stod på gränsen till att ta en av de 16 platserna.

– Men just där är konkurrensen knivskarp, där fyra simmare hade klarat kvalgränsen. Men han har tiden för sig eftersom han bara är 17 år, påpekar Adlerborn.

Som kommer att ha extra koll på Aten i helgen inför Wannems tävlingar där.

Men Emils stora fokus – det är förstås JEM i Vilnius i början av juli.

ANNONS