Gabriel Landeskog, längst bort, firar ett av målen i den avgörande segern över St Louis tillsammans med Samuel Girard, i mitten, och Nathan MacKinnon (29).

Fjolårets slagpåse till NHL-slutspel

Slagpåse och särklassig jumbo i fjol – slutspelslag i år. Lagkaptenen Gabriel Landeskog stod för ett mål och två assist i Colorados avgörande 5–2-seger över St Louis.

|

Det är första gången på fyra år som Colorado tar sig till slutspel och förvandlingen från förra säsongen är mäktig.

Då var Colorado NHL:s överlägset sämsta lag, vann bara 22 av 82 matcher och tog 48 poäng.

Nu fördubblade laget nästan poängskörden och tog den sista slutspelsplatsen i Western Conference med 95 poäng, en före St Louis som passerades i sista omgången tack vare segern.

- Jag vet inte vad oddsen var för oss, men vi brydde oss inte. Vi bara spelade – och vilken kväll!, utbrast Landeskog till NHL.com.

- Det här är en fantastisk grupp, jag tror aldrig jag har varit med om en grupp med den här lagkänslan. Det här är stort efter en så tuff säsong som vi hade i fjol, sade han.

Möter Nashville

Landeskog spelade fram kedjekompisen Nathan MacKinnon till 3–1-målet i slutet av andra perioden och när den svenske lagkaptenen själv gjorde 4–1 – hans 25:e mål för säsongen – efter 16.37 av tredje perioden var segern bärgad.

Carl Söderberg stod för två assist.

Nu väntar NHL:s bästa lag i grundserievinnaren Nashville, finalist i Stanley Cup i fjol.

Där avslutade Filip Forsberg grundseriesäsongen med ett hattrick, hans femte i NHL-karriären, då Columbus besegrades med 4–2.

Hans första mål, 2–0, kom i numerärt överläge i mitten av den första perioden. Den andra fullträffen satte han bakom Joonas Korpisalo i Columbus-målet fyra minuter senare, även det i nummerärt överläge. Han fullbordade sitt hattrick med ett mål i tom kasse med 40 sekunder kvar av matchen. Forsberg slutade på 26 gjorda mål i grundserien.

Ovetjkin målbäst

Nicklas Bäckström och André Burakovsky stod för varsitt mål när Washington besegrade New Jersey med 5–3. Washington vann Metropolitan division för tredje säsongen i rad och ställs mot Columbus i första omgången.

Washingtons lagkapten Alexander Ovetjkin vann målligan i NHL, men nådde inte upp till 50 mål. Den ryske stjärnan gjorde två mål mot New Jersey och stannade på 49 fullträffar.

Samtliga 16 slutspelslag är klara och sex av åtta matchserier fastställda. De två återstående blir klara efter mötet mellan Boston och Florida natten till måndag.

Fakta: Så spelas första omgången

Så här blir matchordningen i första slutspelsomgången, sex av åtta matcher är klara. Datum är inte fastställda ännu: