Einar Emanuelsson, till vänster, blev matchvinnare för sitt Luleå mot rivalen Skellefteå. Arkivbild.
Einar Emanuelsson, till vänster, blev matchvinnare för sitt Luleå mot rivalen Skellefteå. Arkivbild. Bild: Pär Bäckström/TT

Fjärde gången gillt för Luleå

För fjärde gången den här säsongen gick rivalderbyt i norr till förlängning.
För första gången kunde Luleå ta hem extrapoängen efter att Einar Emanuelsson gjort 2–1 mot Skellefteå.
– Jäkligt skönt att få sätta dit den. Upplever att jag sumpat en del lägen tidigare, säger segerskytten.

ANNONS
|

Hans sjätte mål för säsongen kan visa sig bli det viktigaste.

Luleås extrapoäng betyder att laget nu är tre poäng ovanför det nedre slutspelsstrecket med tre matcher kvar att spela.

– Vi försöker att inte titta på tabellen utan att bara fokusera på spelet. Men nu när det är så tajt är det svårt. Det känns som allt kan hända nu på slutet, säger Einar Emanuelsson, som vill hylla lagets spel den här kvällen.

– Det är ett väldigt bra lag vi möter men vi spelar själva väldigt bra, särskilt försvarsspelet. Vi möter ett offensivt skickligt lag som bara kan göra ett mål. Den prestationen vill vi ta med oss, säger han.

ANNONS

Hett och intensivt

Rivalmötet mellan landets två nordligaste SHL-lag var lika hett och intensivt som vanligt.

De tre tidigare mötena hade samtliga slutat 3–2 till Skellefteå efter straffläggning och den fjärde matchen lagen emellan var lika jämn.

Förra säsongen var Luleå ett mål ifrån att ta SM-guld, nu kämpar laget för att kunna ta sig till åttondelsfinal. En rad skador på bland andra Erik Gustafsson, Konstantin Komarek och Tomi Sallinen underlättar inte inför slutspurten av serien.

Det var hemmalaget som dominerade inledningsvis och även tog ledningen med 1–0 när Albin Sundsvik styrde in en puck efter 12.40 i den första perioden.

Skellefteå är ett spelskickligt lag men Luleå kämpade sig in i matchen mer och mer.

Prisad – och bänkad

Skellefteås målvakt Linus Söderström fick före matchen ur legendaren Leif ”Honken” Holmqvists hand ta emot Honken Trophy som ligans bäste målvakt. Men den här gången var det nyförvärvet Frans Tuohimaa som tog plats mellan stolparna och gjorde det bra.

I slutet av mittenperioden fick han ändå vittja nätet sedan Luleås Leo Komarov hittat en fri Brendan Shinnimin framför målet. Och plötsligt stod det 1–1.

Luleå blev bara bättre och bättre ju längre matchen led men något ytterligare mål blev det inte och för fjärde gången av lika många möjliga gick derbyt till förlängning.

ANNONS

Där avgjorde Einar Emanuelsson.

Efter 15 raka segrar på hemmais har Skellefteå nu förlorat tre hemmamatcher i rad.

– Tror att det är tillfälligheter. Vi har varit ineffektiva hemma där vi brukar vara effektiva. Nu måste vi studsa upp och ta Färjestad på lördag, säger Skellefteåforwarden Max Lindholm, som själv stod för några målsumpningar.

Kvällens resultat innebär att Växjö nu tagit sig upp på samma poäng som Skellefteå. Matchen om seriesegern kan komma att avgöras på målfoto i den sista omgången nästa torsdag.

ANNONS