Sebastian Aho, i blått, låg bakom mycket i Finlands 8–1-seger mot Sydkorea i VM-premiären i ishockey.

Finsk storseger – dansk storförlust

Det var blandade resultat för de nordiska lagen i ishockey-VM på lördagen. Finland krossade Sydkorea i sin premiärmatch med 8–1. Men både hemmanationen Danmark, 0–4 mot USA, och Norge, 2–3 mot Lettland efter förlängning, förlorade.

|

Bakom den stora finska segern mot Sydkorea i grupp B låg framför allt NHL-proffsen Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen, båda i Carolina Hurricanes, och Växjös Janne Pesonen.

Aho gjorde både 1–0 och 3–0, båda gångerna assisterad av Teräväinen. Aho passade även fram till Teräväinens 2–0 innan båda assisterade till 4–0 vilket var ställningen efter halva matchen. Och efter att Michael Swift reducerat för Sydkorea tog Janne Pesonen över och passade till 5–1 och 6–1 innan han också fick göra avslutande 8–1 själv i sista perioden.

Danmark överkört

I samma grupp fick sig hemmanationen Danmark en ishockeylektion efter fredagens premiärseger mot Tyskland. USA var en helt annan nöt att knäcka, och amerikanerna vann med hela 4–0.

Även Norge förlorade. I sin första match i turneringen tog norrmännen ledningen med 2–0 mot Lettland en bit in första perioden. Men letterna kämpade sig tillbaka, reducerade i mittperioden och kvitterade med nio minuter kvar av matchen. Bara 24 sekunder in i förlängningen avgjorde Rudolfs Balcers med sitt andra mål när Lettland vann med 3–2.

I grupp A blev det ny förlust för Vitryssland som Sverige slog i fredagens premiärmatch, Frankrike vann med 6–2. Schweiz lyckades knipa två poäng efter att ha besegrat Österrike med 3–2 men först efter förlängning.

Sen kvittering

Sent på kvällen kunde även Tjeckien jubla över en seger i förlängning. Men 3–2-segern mot grannlandet Slovakien satt mycket långt inne. Slovakerna ledde med 2–1 i slutet av ordinarie tid och hade flera chanser att avgöra när Tjeckien hade tagit ut målvakten. I stället blev det ett snöpligt slut när Martin Necas kvitterade till 2–2 med 9,6 sekunder kvar av den tredje perioden.

Av bara farten tog tjeckerna extrapoängen efter att Dmitrij Jaskin avgjort i förlängningen.