”Finns mycket man kan göra utomhus för att hålla sig i trim”

Håkan Björklund, centerpartistisk ordförande i teknik- och fritidsnämnden, försvarar Halmstads kommuns beslut att fortsätta hålla sina idrottsanläggningar stängda – detta trots att Folkhälsomyndigheten har lättat på träningsrestriktionerna för vuxna och äldre ungdomar.

ANNONS
LocationHalmstad||

– Det här är något som har växt fram i takt med att smittspridningen har ökat och att Folkhälsomyndigheten har dragit åt och utökat sina restriktioner. Därför tycker vi att det här är en klok väg att gå, säger Håkan Björklund.

Folkhälsomyndighetens nya nationella direktiv, som trädde i kraft på måndagen, öppnar dock för icke yrkesverksamma idrottare över 16 år att börja träna igen om det kan ske på ett smittsäkert sätt – även inomhus.

HP berättade på måndagen om ilskan hos HK Drotts herrlag, som utifrån Folkhälsomyndighetens nya direktiv hade räknat med att kunna börja träna igen. I stället kom beskedet från kommunen att idrottsanläggningarna i Halmstad förblir stängda.

ANNONS

LÄS MER:Drotts ilska efter kommunens besked: ”Nästan chockartat”

Vad gör Halmstads kommun mer kvalificerad än Folkhälsomyndigheten att fatta beslut som i praktiken innebär skarpare åtgärder?

– Vi har väl inte diskuterat att det skulle vara skarpare eller mindre skarpt egentligen, utan det här är ett sätt för oss att hjälpa till att minska smittspridningen när vi har sett att den har ökat i landet, svarar Håkan Björklund.

Beslutet fattades på tjänstemannanivå. Står du och teknik- och fritidsnämnden bakom det?

– Jag har diskuterat det här med min förvaltningschef. Vi har inte haft något nämndmöte sedan det här togs, men det här är ett beslut som jag står bakom och även min vice ordförande har varit med i detta, svarar Björklund.

Beslutet att hålla idrottsanläggningarna stängda gäller tills vidare.

Hur tänker ni kring konsekvenserna för idrotten? Ser du till exempel en risk att ungdomar slutar idrotta för att de inte får utöva sin idrott under en längre period?

– Det blir lite svårt att svara på hur den enskilde idrottsutövaren tänker. Men det finns ju många sätt att hålla sig i gott trim utan att samlas. Det finns väldigt mycket man kan göra utomhus för att hålla sig själv i gott trim.

Håkan Björklund, som själv är elitdomare i volleyboll, uppmanar idrottarna och lagen att se saken i ett större perspektiv:

ANNONS

– Jag kan förstå att det blir tankar kring det här, men jag tror att man får tänka också på perspektivet kring smittspridning och kanske inte bara just sin egen idrott för tillfället. Det kommer väl troligtvis att bli en lättnad i detta om vi får ett vaccin som har effekt.

LÄS MER:Ingen ljusning i coronaläget – tvärtom

ANNONS