Finlands Kasperi Kapanen jublar efter ett av Finlands mål.

Finland tystade Kanadas stjärnor

Finland reste sig efter förlusten mot Danmark härom dagen och slog Kanada med 5–1 i ishockey-VM anförda av sina unga stjärnor Mikko Rantanan och Sebastian Aho.

|

Två dagars vila gjorde uppenbarligen finländarna gott. Lejonen kom ut som ett pånyttfött lag jämfört med Danmarks-matchen och ledde med 3–1 redan 16.35 in i den första perioden efter två mål av Rantanen.

Då fick Kanadas förbundskapten Bill Peters nog och kallade till sig målvakten. Ut med Torontos Curtis McElhinney och in med Darcy Kuemper.

Arizona-målvakten höll tätt, tills 5.17 i den tredje perioden då han sjabblade iväg en rensning vid kortsargen rakt i gapet på en fristående Eeli Tolvanen som iskallt slog in 4–1 i tom bur. Som lök på laxen sköt Teuvo Teräväinen 5–1 bara tio sekunder senare.

Dåligt humör

Det namnkunniga kanadensiska laget visade prov på dåligt humör och tog flera onödiga utvisningar och Edmonton-duon Connor McDavid och Ryan Nugent-Hopkins gick poänglösa av isen.

I kvällens andra match vann Ryssland över Schweiz med 4–3. Det innebär att Sverige leder grupp A, en poäng före Ryssland. Tre Kronor möter just Schweiz på måndagskvällen.

Ishockey-VM i Danmark är inte bara en publiksuccé. Det är en idrottslig framgång för hockeynationen Danmark. Danskarna vann sin fjärde match i turneringen när de slog Sydkorea med 3–1 och har nu en kvartsfinalplats inom räckhåll.

Malmöstjärna avgjorde

Men segern satt hårt inne. Sydkoreanerna hade släppt in hela 42 mål på sina fem första matcher, men danskarna kunde inte utnyttja sin fysiska överlägsenhet. Först med tre minuter kvar kunde Malmö-stjärnan Nichlas Hardt förlösa publiken i Herning med 3–1-målet i numerärt överläge.

Danmark har nu skrapat ihop elva poäng i VM efter bland annat segrar mot Finland och Norge, samt mot Tyskland på straffar. Kampen om den sista kvartsfinalplatsen i grupp B ser ut att stå mot Lettland.

Letterna slog Tyskland med 3–1 i dagens andra match i grupp B. Lettland och Finland möts i vad som kan bli en avgörande match på tisdag.