Pontus Jansson och John Guidetti under onsdagens träning på Friends arena.
Pontus Jansson och John Guidetti under onsdagens träning på Friends arena.

Fem anfallare på plats – en ska bort?

Fem anfallare är kallade till landskamperna mot Chile och Rumänien, de två sista innan VM-truppen spikas. Hur många får åka till Ryssland – och i så fall vilka?

ANNONS
|

Inget kan huggas i sten förrän förbundskaptenen Janne Andersson rabblar de 23 spelare som den 12 juni tar flyget till VM-basen i Gelendzjik.

Sviktande form, skador, en plötslig sensation under våren som går rakt in i truppen... allt kan inte hända, men rätt mycket.

Trots det:

Med tre månader till VM-premiären mot Sydkorea kommer den trupp som just nu befinner sig i Stockholm att till övervägande del stämma överens med den Janne Andersson tar med sig till Sveriges första VM-slutspel på tolv år.

Tävlingskaraktär

Koncentrationen och inställningen är påtaglig på träningarna på Friends arena. Eller som Marcus Berg formulerar det:

ANNONS

- Det är lite skillnad att komma hem till två träningslandskamper i mars när man vet att VM är tre månader bort.

En aktuell fråga är hur många anfallare Janne Andersson vill ha med sig. Till den här samlingen har han kallat in fem. Andersson har tidigare nöjt sig med fyra.

Ska en bort?

- Jag vet inte hur han tänker, säger Christoffer Nyman.

Nyman vill ta chansen

Tysklandsproffset från Eintracht Braunschweig har från och till varit med i Anderssons kvaltrupper men missade playoff-spelet mot Italien på grund av skada, en av fyra han dragits med under en hackig säsong i den tyska andraligan.

- Varje gång jag kom tillbaka åkte jag på en ny skada. Först var det vaden, en bristning, sedan en ny bristning fast på ett annat ställe på vaden, sedan en sträckning i ljumsken och en i höften. Allt hängde nog ihop och det blev en ond cirkel.

ANNONS

- Men nu är jag här, vill bara köra på, ta för mig och visa vad jag kan. Jag har spelat några matcher sedan jag kom tillbaka och fysiskt är jag hundra. Jag är här för att försöka ta chansen, säger Christoffer Nyman.

Berg och Ola Toivonen blev under kvalet ett givet anfallspar och är – som landet ligger just nu – givna i en VM-trupp.

Mår bra av utlåningen

Trion Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Nyman har i mer eller mindre utsträckning rollerna som inhoppare. Troligen får en ställa in sig på att vara reserv på hemmaplan under VM-slutspelet.

Thelin har vräkt in mål med Beveren i belgiska ligan medan Guidetti fått ny gnista efter utlåningen från Celta Vigo till Alavés.

Han ser lättare och spänstigare ut på landslagsträningarna.

- Perfekt, allt jag önskat mig att det skulle vara. Det var exakt vad jag behövde och vad jag förväntade mig. Jag kom till ett lag som låg under strecket. Nu är vi tio poäng över. Jag har en tränare som tror på mig, säger Guidetti om klubbytet.

ANNONS

Att han spelar vecka ut och vecka in ger det självförtroende han behöver inför VM.

- Jag känner att touchen är bättre. Du har den där lilla extra grejen i dig. Alavés spelar 4–4–2 precis som landslaget, lite rakare och det passar mig ännu bättre.

Det brinner till i Guidettis ögon när han pratar om VM.

- Jag tror alla som står här har drömt om att spela ett VM någon gång. Det har man gjort sedan man var ett litet barn. Det var den stora drömmen på skolgården när man lattjade och låtsades att det var VM, säger han.

TT

Fakta: Anfallarna i VM-kvalet och playoff

Marcus Berg, 11 matcher, 8 mål.

Ola Toivonen, 10 matcher, 3 mål

Isaac Kiese Thelin, 7 matcher, 1 mål

John Guidetti, 5 matcher, 0 mål

Christoffer Nyman, 3 matcher, 1 mål.

Emir Kujovic, 1 match, 0 mål

Samuel Armenteros, 1 match, 0 mål.

ANNONS