Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Mattsson räddade 34 av 35 skott när Frölunda slog Djurgården med 2–1. När Djurgården sköt var Mattsson ofta redan på rätt plats, och blev det returer var backarna snabbt där och hjälpte till.

Försvarsstarkt Frölunda slog Djurgården

Frölunda besegrade Djurgården med 2–1 i en välspelad, men målsnål, SHL-premiär. Göteborgarnas målvakt Johan Mattsson höll nollan tills 46 sekunder återstod – och hyllar lagets helhjärtade försvarsspel.

De två första perioderna i Scandinavium var mållösa.

Djurgården var bäst i första perioden och "vann" skottstatistiken med 17–7. Frölunda hade valt att ha fjolårsförvärvet Johan Mattsson i målet, en lugn och placeringssäker målvakt som ofta räddar utan stora yviga rörelser. Han såg liksom ut att redan stå där när Djurgårdens skott kom.

- Det är det vi har jobbat på. Att läsa spelet, och vara snabb nog att ta sig dit. I dagens hockey är det svårt att se pucken hela vägen, så om man står rätt och får pucken mycket på sig, så räddar man några extra, säger Johan Mattsson, 26 år och hockeyfostrad i Huddinge.

Bättre än ifjol

Samtidigt hyllar han Frölundas defensiva spel – som inte alltid var så bra förra säsongen.

- Vi har ett fantastiskt bra försvarsspel framför mig. Forwards blockar skott, backar blockar skott.

- Förra året kanske vi hade lite andra prioriteringar. Vi tränade väldigt mycket offensivt, och försvarsspelet kanske inte satt direkt, säger Johan Mattsson.

Efter 7.11 i andra perioden fick Djurgården ett bra läge, när hemmalagets Ryan Lasch blev utvisad 2+2 minuter för hög klubba. Men i stället höjde Frölunda sitt spel lite extra, även efter utvisningen.

- Där, tyvärr, avgörs matchen. Vi gör inget bra fem-mot-fyra, säger Robert Ohlsson, Djurgårdens tränare.

- Efter det fick Frölunda väldigt mycket energi. Vi fick inte det, resonerar Ohlsson.

Mål efter tekning

Vid 3.04 i tredje perioden blev en djurgårdare utvisad. Och plötsligt tog det bara tre sekunder för Frölunda att göra 1–0. Joel Lundqvist tekade bakåt till Patrik Carlsson, som tog några skär inåt i banan och stänkte in pucken.

- En bra tekning. Jag fick mycket yta att kliva in på, säger Patrik Carlsson.

Patrik Carlsson var en av Frölundas nyttigaste 2016/17, men spelade i IFK Helsingfors förra säsongen. Nu är Kungälv-sonen tillbaka, och gjorde ett viktigt mål direkt.

- I år har vi verkligen ett lag med fyra kedjor och fyra backpar som rullar på hela tiden. Djupet är styrkan i det här laget, säger Patrik Carlsson.

Backen Jonathan Sigalet satte snyggt 2–0 i en kontring. Emil Bemström gjorde tröstmålet för Djurgården med mindre än en minut kvar.