Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Benjamin Nygren. Arkivbild.

Försäljningen av Nygren kan straffa Göteborg

17-årige stortalangen Benjamin Nygren såldes tidigare i juni från IFK Göteborg till belgiska Genk. I samband med övergången betalade klubben ut pengar till agenter. Nu riskerar "Blåvitt" att straffas för att ha brutit mot Svenska fotbollförbundets förmedlarreglemente, skriver Göteborgs-Posten och TV4:s Fotbollskanalen.

I en intervju med Göteborgs-Posten säger klubbdirektör Max Markusson att agenter har haft ett finger med i spelet kring övergången. Han bekräftar även att pengar har betalats ut till agenter.

Kruxet är att Benjamin Nygren är minderårig. Enligt Svenska fotbollförbundets förmedlarreglemente är det inte tillåtet att betala ersättning till en förmedlare i samband med spelarförsäljningar där minderåriga spelare är inblandade.

Nu ska affären ses över och IFK Göteborg riskerar således bestraffning.

- Finns det misstankar om att någon klubb har begått överträdelser av förmedlarreglementet så kommer det att utredas, säger Anders Hübinette, chefsjurist på SvFF till GP.

- Vi har uppmärksammat detta och kommer att titta närmare på den frågan. Vi har en skyldighet att se till så att regelverken efterlevs. Får vi uppgifter om att de inte efterlevs så får vi titta närmare på det, säger Tobias Tibell, förbundsjurist på SvFF, till GP.

Ett tidigare exempel på en liknande situation är när AIK sålde då 17-årige Alexander Isak till Borussia Dortmund. Några månader efter affären tilldömdes den allsvenska klubben böter på 350 000 kronor för att ha betalat ut ersättning till en agent.

Maxbeloppet för böter i sådana här fall är 500 000 kronor.