Förra HBK-profilen gör succé – klar för två år till i Norge

Trea i skytteligan och uppflyttning tillbaka till allnorskan. Förra HBK-anfallaren Zara Jönsson, 20, har haft ett framgångsrikt år i Stabaek. Nu har hon skrivit på för två år till.
– Det var ett rätt självklart beslut, säger hon.

ANNONS
LocationOslo||

Zara Jönsson lämnade Halmstads BK, som då spelade i division 2, för Norge och Stabaek Fotball väster om Oslo sommaren 2019.

Debutsäsongen slutade med nedflyttning från allnorskan, eller Toppserien som det heter i Norge. Men 2021 gör Stabaek och Jönsson comeback i högsta serien efter att i år ha vunnit 1. Divisjon hela 15 poäng före Medkila.

Zara Jönsson slutade trea i skytteligan med 14 mål på 18 omgångar och bildade seriens vassaste anfall med Melissa Bjånesöy, som vann skytteligan på 25 mål.

En positiv avslutning på ett speciellt år, som började med ”lockdown” på grund av coronaviruset, permittering av spelartruppen och uppskjuten seriestart till juli.

ANNONS

Bänkad i premiären

Även när fotbollen väl kom i gång drabbades Zara Jönsson av ett bakslag.

– Jag startade inte den första seriematchen, vilket var lite så där halvtufft så klart, för det kändes ändå bra där under de träningarna, berättar hon.

– Men sedan fick jag starta andra matchen och gjorde två mål i den, och sedan fortsatte jag att få förtroende och har spelat mycket. Jag har varit lite halvskadad, vilket har hållit mig borta från vissa matcher, men fotbollsmässigt har det varit en väldigt bra säsong för oss som lag och inte minst för mig också.

Zara Jönsson hann spela sju matcher mot Norges bästa lag före nedflyttningen förra hösten. Nu ser hon fram emot att få en ny chans i Toppserien.

– Vålerenga vann den serien och tog guld för någon dag sedan här. Vi mötte dem i cupen för någon vecka sedan och förlorade bara med 2–1 i en väldigt jämn match. Så vi har en väldigt bra känsla inför den kommande säsongen.

– Det var väl okej att vi fick det mellanåret här i andraligan, där både jag och många andra fick utvecklas mycket och komma in i ett tempo som jag tycker att vi på träning håller ganska hög nivå på.

ANNONS

Skrev nytt kontrakt

Nyligen skrev hon på för två nya år med Stabaek.

– Det var ett rätt självklart beslut. Det kom rätt tidigt att de ville förlänga och Stabaek tror på mig och jag tror på laget och klubben. Så det känns väldigt bra att fortsätta.

Stabaek är också den klubb där Zara Jönsson började spela fotboll under pappa Jan Jönssons första tränarsejour i Norge.

– Jag är den enda utländskan i truppen, men jag är också den enda som har Stabaek som moderklubb. Det är lite speciellt.

LÄS MER:Pappa och dotter Jönsson – samma klubb, olika jobb

LÄS MER:HBK:s målspruta går till norskt elitlag

ANNONS