Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Gunnarsson (nummer 4) och hans St Louis kan avgöra Stanley Cup-finalserien mot Boston på hemmaplan i natt och sudda ut förlorarstämpeln.

Förlorarstämpeln ska suddas ut: "Vi är redo"

Inget lag i NHL har spelat lika länge som St Louis utan att vinna Stanley Cup. I natt kan förlorarstämpeln suddas ut.

St Louis leder finalserien med 3–2 i matcher över Boston och har ett guldläge att avgöra i natt (nedsläpp 02.00) på hemmaplan i Enterprise Center.

NHL.com skriver att handdukar tryckta med "Let's make history" (låt oss skriva historia) redan är utlagda på varje stol i arenan.

Hela stan kokar och det bubblar av förväntningar.

- Så är det, det kan man inte hymla om. Under hela slutspelet har det bara byggts upp, sedan visste vi när vi vann i Boston att nu har vi 3–2 i matcher. Det är en bra känsla, säger backen Carl Gunnarsson, som avgjorde den andra finalen i förlängning, till Hockeynews.

42:a slutspelet

St Louis gjorde debut i NHL säsongen 1967–1968 och gör sitt 42:a slutspel.

Så många NHL-slutspel har ingen annan klubb gjort utan att ta hem den berömda Lord Stanleys pokal.

Totalt har 19 av NHL:s 31 lag vunnit Stanley Cup minst en gång.

Tre svenskar kan få fira i natt och en av dem som alla – nåja, kanske inte Bostonlägret... – unnar att vinna är veteranforwarden Alexander Steen, 35 år, som gör sin 14:e NHL-säsong.

- Han har ju spelat här så länge, och gått igenom så mycket, och dessförinnan spelade hans farsa lika länge utan att få gå hela vägen. Dessutom är han en av de stora ledarna i laget. Så vi spelar verkligen för honom nu, säger Gunnarsson till Aftonbladet.

Pappa Thomas Steen gjorde 14 säsonger i Winnipeg Jets, 1981–1995, blev en legendar i klubben, men fick heller aldrig vinna.

Redo efter babylyckan

St Louis kommer dock till spel utan forwarden Ivan Barbasjev som är avstängd för en tackling mot huvudet på Bostons Marcus Johansson i förra matchen. Det innebär att den framgångsrika fjärdekedjan med Sundqvist, Steen och Barbasjev splittras.

- Så klart jobbigt, han har varit bra för oss. Jag och Steen får hjälpa den som kommer in, så det ska nog lösa sig, säger Sundqvist.

Däremot är ryske skarpskytten Vladimir Tarasenko, elva mål i slutspelet, klar för spel. Han blev pappa till sitt tredje barn i fredags, fick ledigt från lördagens träning, men väntas spela i natt.