Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Jonsson: Förläng med Baffo – det är den viktigaste signaturen för HBK

Tillbaka i finrummet på en ramstark kollektiv grund.
Nu gäller det att få den viktigaste signaturen på plats i HBK:s allsvenska bygge – från en spelare som redan finns i truppen: Joseph Baffo, 27.
Och försöka krydda med någon spetsspelare till.

Den allsvenska biljetten säkrades med en 6–0-uppvisning i Sundsvall. Med två omgångar kvar av Superettan kan jobbet med det allsvenska bygget ta ny fart på allvar.

En del av arbetet har gjorts parallellt med säsongen.

Malkolm Nilsson Säfqvist, 27, Emil Tot Wikström, 21, Jonathan Svedberg, 21, Gabriel Wallentin, 19, och Isac Larsson, 19, har alla förlängt under året.

Nilsson Säfqvist som i år både slagit klubbrekord i antalet nollor och som vuxit ut till en pålitlig bjässe i mål.

Emil Tot Wikström som blivit allt viktigare i HBK:s offensiv ju längre säsongen pågått och nyttige Jonathan Svedberg som tog chansen i Dusan Djurics frånvaro och sedan inte har släppt den.

Wallentin och Larsson är unga spelare för framtiden, men samtliga fem är en del av den grund som HBK-ledningen vill stå på: Närproducerade spelare.

Lägg till Sadat Karim som under hösten fyllde tomrummet efter Rasmus Wiedesheim-Paul och spelade till sig ett nytt kontrakt med en rad starka insatser.

HBK har 20 spelare på kontrakt

I skrivande stund har HBK 20 spelare på kontrakt över 2021.

2 målvakter, 8 backar, 5 mittfältare och 5 anfallare.

Utöver dem har Joseph Baffo, Dusan Djuric, Thomas Boakye, Simon Lundevall och Isac Harrysson utgående kontrakt.

Sannolikt lämnar någon, annars har HBK minimalt med utrymme för att stärka truppen utifrån. Det gäller med andra ord att både välja och agera smart – men en sak är glasklar.

Joseph Baffo är den allra viktigaste signaturen att få på plats inför 2021 – även om det finns en färdig ersättare i Alexander Berntsson i truppen.

Den 27-årige mittbacken har varit en stor succé bredvid Andreas Johansson i sin återkomst efter dubbla korsbandsskador, men har än så länge inte övertygats att skriva på någon förlängning, väl medveten förstås om att hans starka insatser ger eko långt utanför Superettan.

Den allsvenska platsen var helt nödvändig för förhandlingarna. Ska jag läsa mellan raderna tycker jag ändå att det låter lite mer lovande rörande en förlängning – och Baffo själv trivs ju i Halmstad vilket inte ska underskattas.

Såväl Dusan Djuric, Thomas Boakye som Simon Lundevall skulle alla vara användbara truppspelare i ett allsvenskt bygge så stannar Baffo har HBK mycket på plats och kan fokusera på att tillföra ytterligare någon spetsspelare till det ramstarka kollektivet där målet nu måste vara att etablera sig i högsta serien igen.

Antonsson och Al-Ammari kan tillföra spets

HBK:s offensiva kvartett har tillsammans gjort 60 poäng i år och det gäller att balansera lagets fortsatta utveckling/framfart med att tillföra fler verktyg. I det fallet finns två intressanta namn i mina ögon som skulle kunna stärka en redan bra offensiv.

√ Marcus Antonsson, Malmö FF/Stabaek.

√ Amir Al-Ammari, Jönköpings Södra.

Mikael Bomans och Sadat Karims storform i höst lovar gott även inför 2021 och där bakom finns även Alhassan "Crespo" Haestad Kamara som dock så här långt inte har gett något klart besked om han kan axla målskyttsrollen i Allsvenskan. Men ska man spetsa till framåt är Antonsson en utpräglad målskytt. Han är just nu utlånad till Janne Jönssons Stabaek och har kontrakt med Malmö FF även nästa säsong, men passar in i HBK-profilen.

23-årige mittfältaren Amir Al-Ammari har när detta skrivs gjort 26 poäng (16 mål, 10 assist) på de två senaste säsongerna och är på väg att växa ur Superettan-kostymen. I år har han mer än fördubblat sin assistskörd (7) och flera av dem har varit sådana som Dusan Djuric ofta står för, passningar i djupled. Vänsterfotade Al-Ammari har redan dragit till sig allsvenskt intresse, men har ett utgående kontrakt, är bra, ung och utvecklingsbar.

Det är namn som skulle kunna göra HBK ännu bättre.

LÄS MER: HBK har miljoner skäl att jubla över den allsvenska platsen

LÄS MER: 900 dagars rehab – sedan fick HBK-stjärnan fira

LÄS MER: Poängmaskinerna – en del av HBK:s förvandling

FAKTA De har utgående kontrakt i HBK-truppen

Joseph Baffo, mittback

Dusan Djuric, mittfältare

Thomas Boakye, back/mittfältare

Simon Lundevall, mittfältare

Isac Harrysson, mittfältare

Fler lokala sportnyheter hittar du här