Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jimmy Durmaz deppar efter förlusten mot Tyskland.

Förbundet polisanmäler hot mot Durmaz

Jimmy Durmaz fick utstå både hat, hot och rasistiska kommentarer på sociala medier efter förlustmatchen mot Tyskland i VM i Ryssland. Svenska fotbollförbundet har polisanmält hoten.

Tyskland besegrade Sverige med 2–1. Avgörandet kom sedan Jimmy Durmaz satt in en tuff tackling på Timo Werner, vilket ledde till en frispark som Toni Kroos satte i mål i matchens sista minut. Durmaz anklagades av vissa för att ha orsakat den svenska förlusten och hans Instagramkonto fylldes snabbt med kommentarer, många både hatiska och rasistiska.

- Vi kommer att upprätta en polisanmälan utifrån de grova hoten som har förekommit. Förbundet kommer att stå som anmälare, så får Jimmy fokusera på det han är här för och det är att spela fotboll, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till P4 Extra i Sveriges Radio.

- Detta måste vi anmäla, det finns inget annat alternativ. Vi tolererar inte det här, fortsätter han.

Svensk supporterpolis i Ryssland arbetar just nu med anmälan och beslutar om brottsrubricering:

- De är inte helt färdiga ännu, men vi tror att det blir en anmälan om olaga hot eller hatbrott, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, till TT.

Uppmärksammats internationellt

”Fifa World Cup updates” skrev på Twitter strax efter matchen att Durmaz fått ta emot 3 000 kommentarer, flera av dem rasistiska, på sin senaste Instagrambild. Flera internationella medier har uppmärksammat händelsen. AFP citerar bland annat Albin Ekdal och John Guidetti som fördömer hatet. Reuters skriver att hatstormen mot Durmaz startade så fort bollen rörde nätet.

Även statsminister Stefan Löfven (S) fördömer hatstormen mot Jimmy Durmaz:

- Det är så ynkligt att sitta och vräka ur sig saker på sociala medier och skylla en spelare för en förlust. Det är fruktansvärt, säger han till TT.

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) skriver i ett längre inlägg på Facebook om hur hon själv fått utstå hot och hat efter ha lagt upp en bild på sig själv iklädd en svensk landslagströja. Hon skriver bland annat:

"Hatet och hoten mot mig och Durmaz kommer från samma håll. Män som anser sig ha rätten att hota och hata dem som enligt deras trångsynta och hatiska agenda sviker nationen. De tror sig känna vinden i ryggen, på nätet och i vår omvärld. Men jag kommer alltid att stå upp mot dessa krafter. Deras kvinnohat och rasism är ett gift som bryter sönder Sverige och gör oss svagare."

Kärlek på nätet

Men Jimmy Durmaz har även fått mycket stöd och kärlek.

"Jimmy skit i alla hatare. De är små människor. Vi är många som såg er kämpa skiten ur er mot Ty. Res er och ge Mexico allt ni har", skriver en person på hans Instagram konto.

"Fokusera på kärleken som du får @jimmydurmaz. Vi är många fler som stöttar dig", lyder en annan av kommentarerna.

"Det som gör mig glad just nu är att alla hat kommentarer försvann o dominerats av positiva o kärleksfulla kommentarer", konstaterar en tredje.

Durmaz själv sade efter matchen att han inte bryr sig om kommentarerna.

- Jag står här, stolt över att representera mitt land. Det är ingen fara.