Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Arkivbild.
Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Arkivbild.

Förbundet: "Ingen spelare får dagsersättning"

Damkronorna vill se Svenska ishockeyförbundet ta ett större ekonomiskt ansvar när Sveriges olympiska kommitté (SOK) dragit in sitt stöd. Men en förändring redan nu är inget att räkna med.

ANNONS
|

Flera OS-spelare har redan slutat i Damkronorna och många av landslagsprofilerna som är kvar i laget berättar att de tänkt, och tänker på, att lägga skridskorna på hyllan av ekonomiska skäl.

- SOK-stödet har betytt väldigt, väldigt mycket för många av våra tjejer. Det är väldigt tråkigt att SOK inte har ekonomiska muskler att fortsätta med den typen av stöd. För många av spelarna är det en utmaning att få ihop livspusslet med jobb, familjeliv och att sedan kunna satsa på elithockeyn, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till TT.

ANNONS

Utvecklingsgrupp

Förbundet har tillsatt en grupp på 14 personer som ska utveckla ishockeyn på flick- och damsidan. Bland namnen återfinns nytillträdda förbundskaptenen Ylva Martinsen och herrligan SHL:s sportchef Johan Hemlin. I slutet av augusti ska gruppen ha en första träff, utvecklingen kommer däremot att ta sin tid.

- Men jag tycker det är oerhört viktigt att den här expertgruppen, som ska titta på damelitutvecklingen, kommer fram med förslag på åtgärder. Det handlar om sportsliga delar, men också den här typen av frågor (ersättningar etc), säger Anders Larsson.

"Följer ett system"

Förbundet betalar inte ut någon ersättning för landslagsuppdrag inom någon ålder- eller landslagsklass. En förändring är inte aktuell den här säsongen utan kan eventuellt bli av först inför nästa säsong, 2019–2020.

- Den här säsongen är ju redan budgeterad och igång. I årets budget för ishockeyförbundet finns inte det. Vi följer ett system, ett mönster, där ingen spelare får dagsersättning i vår landslagsverksamhet. Varken juniorer eller seniorer på dam- eller herrsidan.

ANNONS
TT

Fakta: Svenska ishockeyförbundets damutvecklingsgrupp

Olof Östblom, tävlingschef.

Pär Ericson, utvecklingschef.

Ylva Martinsen, förbundskapten Damkronorna.

Alexander Bröms, förbundskapten juniorlandslaget dam.

SDHL, tre representanter (ej klart vilka).

Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig.

Anders Lundberg, spelarutvecklingsansvarig.

Jan Norström, damishockeyutskottet.

Johan Hemlin, sportchef, SHL.

Sonny Lundwall, ligachef, hockeyallsvenskan.

Erik Zachrisson, generalsekreterare, intresseorganisationen SICO.

Ulf Hall, ishockeykonsulent.

Källa: Svenska ishockeyförbundet

ANNONS