Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Färjestads Stefan Steen och Dick Axelsson firar efter 5–2-segern mot Skellefteå.

Färjestads Steen: "Vi trivs här"

Effektivitet framåt och bombsäkert försvarsspel gav Färjestad segern med 5–2 mot Skellefteå. Skellefteå på bortaplan är det bästa värmlänningarna vet. Förra säsongen vann man båda mötena med sammanlagt 8–0 på samma sätt.

Värmlänning i grunden fick han mest vakta båsdörren under sin tid i Skellefteå för några år sedan. Nu har han återvänt till hemtrakterna och haft en viktig roll i Färjestads båda inledande segrar.

- Vi har det tufft i början. De kommer ut hårt men vi lyckas till slut dra det längsta strået, säger Steen.

Inledningen var verkligen fartfylld från Skellefteås sida. Laget gjorde allt utom mål i den första perioden och allra mest blixtrade det om Tim Söderlund, 19-åringen som draftats av Chicago Blackhawks och som till den här säsongen har tagit ytterligare ett steg i utvecklingen.

- Jag känner att jag har blivit starkare i kroppen och stabilare i spelet. Det känns skönt att spela hockey men det var surt att förlora. Vi skapade mycket i början men måste göra mål också. Och på slutet måste vi ha bättre disciplin, säger Söderlund.

"Vet vad som krävs"

Det var sex år sedan Dick Axelsson senast gjorde mål för Färjestad. Då slutade säsongen med guld i finalen mot Skellefteå. Nu är han tillbaka hos värmlänningarna igen – och satte 1–0 i slutet av den första perioden. Fram till dess hade det nästan bara handlat om Skellefteå.

Men Färjestad med målvakten Stefan Steen i huvudrollen höll ställningarna väl och kunde gå till pausvila i ledning.

Dick Axelssons mål kom i spel fyra mot fyra och var ett välplacerat handledsskott intill ena stolpen.

- Vi vet vad som krävs mot Skellefteå. Jag tycker att det var den individuella skickligheten som avgör. Alla spelare klarade av att vara lugna och kreativa trots Skellefteås tryck, säger Anders Karlsson, assisterande tränare i Färjestad.

Katic kvitterade

Skellefteås back Mark Katic kunde i början av den andra perioden radera ut lagets pinsamma hemmanolla mot Färjestad när han kvitterade till 1–1 efter 37 sekunder.

Gästerna jobbade sig in i matchen spelmässigt mer och mer och två gånger om svarade man direkt med att göra mål efter att hemmalaget kvitterat.

Skellefteå såg darrigt ut i egen zon och var ineffektivt i anfallszonen samtidigt som Färjestad tog vara på de chanser man fick framåt.

- Jag tycker inte att det är på defensiven vi förlorar matchen. Vi slarvar för mycket i uppspelsfasen. Man får inte ge dem så många chanser, då ringer det bakåt, säger Skellefteås tränare Stefan Klockare.

Lugnt och säkert kunde Färjestad hålla undan till seger. Risken är dock att man får klara sig utan backen Anton Grundel ett tag. Han åkte på en knäskada efter en tackling och lämnade isen med stora smärtor.

- Vet inte hur det är med honom. Det får läkarteamet kolla på, säger Anders Karlsson.