Martin Johansson gjorde det avgörande 3–2-målet för Färjestad i seriefinalen mot Växjö. Arkivbild.

Färjestad hakar på Växjö i SHL-toppen

Färjestad släpper inte i väg Växjö i toppen av SHL-tabellen. Karlstadlaget vann toppmötet med 4–2 på bortaplan.

|

Växjö hade vunnit åtta matcher i följd och gjort ett litet ryck i toppen av SHL-tabellen.

Då tyckte Färjestad att det fick vara nog.

I en smågrinig match i hög fart vände tabelltvåan 1–2 till 4–2 i tredje perioden och spräckte sviten som Växjö inledde med 3–1 i Karlstad.

Martin Johansson, som gjorde två mål mot Rögle i förra omgången, blev matchhjälte igen när han förvaltade passningen från Per Åslund på bästa sätt med lite mer än nio minuter kvar: 3–2. Ilari Melarts rensning med halvminuten kvar hamnade sedan i den tomma Växjöburen till 4–2.

- Det är starkt att gå ut och vända här. Vi steppar upp i anfallsspelet i tredje perioden, går rakare på mål och skapar chanser. Det är bra att vinna borta mot Växjö, sade Johansson till C More.

"Sista utvägen"

Färjestad öppnade bäst och tog ledningen när Michael Lindqvist var först på en lös puck framför landslagsmålvakten Viktor Fasth i hemmamålet och gjorde sitt tionde mål för säsongen.

Bortalaget hade greppet om matchen med sig in i omklädningsrummet efter den första perioden men i den andra var det i stort sett bara Växjö.

Efter fem och en halv minut kände sig Färjestadstränaren Johan Pennerborn tvungen att ta timeout, men det hjälpte inte. Pontus Netterberg sökte i det längsta efter någon att passa men när det inte fanns några alternativ vispade han i stället in 1–1. Skottet var hårt och välplacerat men kom från långt håll och dittills storspelande Färjestadsmålvakten Stefan Steen borde nog ha försvarat sin nolla.

- Det var sista utvägen. Vi kunde ha gjort några fler mål men deras målvakt gör det bra. Det känns att det är en toppmatch. Det är lite högre tempo, sade Netterberg till C More.

Bjudning av Fasth

Innan mittperioden var över tog Växjö ledningen. Succérookien Elias Pettersson stod för framspelningen och Andrew Calof satte 2–1 med 20 sekunder kvar till paus.

I början av den tredje perioden bjöd Viktor Fasth tillbaka med ränta på Steens misstag. Joakim Nygård hade ingen vinkel alls men lyckades ändå trä in en backhand till 2–2 efter 2.10.