Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färjestads målvakt Markus Svensson höll nollan mot Linköping.

Färjestad befäste serieledningen

Linköpingsspelarna borde drömma mardrömmar om Markus Svensson. Den 34-årige målvakten har nu inte bara nollat östgötarna en – utan två gånger i höst. Därmed har hans Färjestad fem raka segrar och är fortsatt serieledare.

Efter de dubbla SM-gulden och SM-silvret med Skellefteå drog Markus Svensson iväg två säsonger till Ryssland för att spela KHL med Spartak Moskva.

Tillbaka i SHL blev det en tuff start för topptippade Färjestad.

Men nu har man radat upp fem raka vinster och är landets hetaste lag för tillfället.

En stor förklaring till stabiliteten är burväktaren som hållit nollan två matcher i följd – och även såg till att tabelltrean Linköping gick mållösa för andra gången i höst.

- Jag har otroligt bra hjälp av försvaret och att alla killar verkligen offrar sig hela tiden. Det är där vi har höjt oss mest mot början av säsongen och det ger mig en stor trygghet, säger 34-åringen.

Stor trygghet

Men lagkompisarna vill gärna hylla sin målvakt lite extra.

- Han är grymt bra och det smittar av sig på resten av laget, säger forwarden Marcus Nilsson – som blev toppmötets enda målskytt efter bara 4,37 minuter av den första perioden.

LHC fick stundtals ett hårt tryck mot gästernas kasse – inte minst under de inledande 40 minuterna.

Men Svensson och hans klubbpolare stod emot allt.

- Jag vet att vi är starka framför vår bur. Skulle jag tappa en puck eller inte få bort den är nästan alltid någon där och det betyder mycket för mig, säger Svensson.

Tunga avbräck för LHC

När lagen drabbade samman tidigare i höst vann Färjestad med 3-0 hemma, men nu räckte det alltså med en fullträff för att ta hem full pott.

- Även om vi tagit sex poäng av sex möjliga mot Linköping kan jag inte säga att det är någon favoritmotståndare. De är ett riktigt bra lag och väldigt aviga att möta eftersom de kan skapa chanser lite ur vad som helst.

Utan både sin tänkta poängkung Broc Little, som fortfarande är långtidsskadad, och avstängde skyttekungen Nick Sörensen hade man inte de vapnen som krävdes för att lösa upp Färjestad den här gången heller.

- Vi gjorde en till två tredjedelar bra match och var värda i alla fall en poäng. Men skönt med uppehåll nu när vi har haft sex-sju ordinarie spelare borta på sistone. Får hoppas att några av dem är tillbaka till det drar i gång igen, säger tränaren Tommy Jonsson.

Färjestads tränare Johan Pennerborn var stolt över sina spelare.

- De visar igen en beundransvärd karaktär. Jag är både tagen och rörd över deras uppoffrande insats under 60 minuter, säger han.