Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik von Eckerman på Mary Lou vann Göteborgs världscuptävling i hoppning både 2017 och 2018. I år går cupfinalen i Göteborg – samtidigt som tävlingsveckan omges av extra säkerhetsgärder efter vinterns dödliga hästvirus. Arkivbild.

Extra säkerhet vid världscup efter hästvirus

Det dödliga utbrottet av hästvirus i vintras påverkar årets ridsportvecka i Göteborg – men kanske mest i förberedelserna. Alla hästar kontrolleras innan de släpps in i tävlingsstallet, och man tar temperaturen på hästarna varje dag.

Fem hästar dog och ett 60-tal blev sjuka när en ovanlig, neurologisk variant av det smittsamma hästviruset EHV-1 härjade i Stockholms och Uppsala län under januari och februari. Isolering påbjöds för att stoppa viruset, och det påverkade förstås ridsporten.

- Många tävlingar ställdes in, och ridhus stängdes, säger Tomas Torgersen.

Han är tävlingsledare för veckan i Scandinavium, där världscupfinalerna i hoppning och dressyr är höjdpunkter.

Kontroll på Åby

Nu bedöms smittan ha klingat av. Men några extra säkerhetsåtgärder kvarstår.

- Vi har haft tre stora möten med det internationella förbundets veterinäravdelning, säger Tomas Torgersen.

En förändring är att ankomstkontrollen av alla hästar som anländer till tävlingarna flyttats ut från det tillfälliga stallet.

- Det innebär att om någon häst skulle visa sig vara sjuk vid ankomsten, så kan den vända direkt utan att ha varit inne i stallet.

- Vi fick låna ankomstutrymmet på Åby travbana. Där finns gott om plats för både lastbilar och hästar, säger Torgersen.

Lite varmare än vi

Drygt 200 hästar står under veckans tävlingar i tillfälliga stall vid Scandinavium. Med tanke på viruset tas temperaturen på alla hästar varje dag under tävlingen, och även några dagar innan.

- Hästars kroppstemperatur är lite högre än vår. Från 37,5 till 38,2 grader måste anses normalt. Börjar den gå upp mot 39 grader finns där något som veterinären måste titta på, säger Tomas Torgersen.

Gästande besökares tillträde till stallen har också begränsats ännu mer än tidigare.

- Vi lägger lite tyngre kontroll på allt.