Jimmy Durmaz blev syndabock mot Tyskland och fick i samband med det en hel del hot och hat riktat mot sig.
Jimmy Durmaz blev syndabock mot Tyskland och fick i samband med det en hel del hot och hat riktat mot sig.

Expert: Näthat möjliggör andra former av våld

Jimmy Durmaz fick motta både hat och hot efter gårdagens match mot Tyskland. Flera av kommentarerna på hans Instagram var även rasistiska. Hatet mot honom på nätet normaliserar även våld i samhället, vilket är mycket allvarligt, anser etnologen Jesper Fundberg.

ANNONS
|

På söndagseftermiddagen är det mest kärlek som syns bland de över 30000 kommentarerna till Jimmy Durmaz senaste Instagrambild. Men under lördagskvällen när Sverige förlorade mot Tyskland med 2–1 efter en frispark Durmaz orsakat, så kom det in både hat och hotkommentarer. Flera av dem hade även rasistisk innebörd.

- Uttryck som gäller rasism som riktas mot rasifierade personer, som Jimmy Durmaz i det här fallet, får andra konsekvenser, eftersom det möjliggör hot och hat mot andra som har samma namn, ursprung eller utseende, säger Jesper Fundberg, etnolog, maskulinitetsforskare och lektor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

ANNONS

Granqvist för gammal

- Hade det varit riktat mot Andreas Granqvist hade man kanske sagt att han varit för gammal eller för långsam, men då blir det mer personligt. Men tänker man ur ett bredare perspektiv kan det få andra konsekvenser med hatkommentarer när det är rasism inblandat, säger Jesper Fundberg.

Jesper Fundberg menar att det finns samband mellan hot och hat på nätet med andra former av våld ute i samhället. Huruvida hot och hat har ökat rent generellt eller om det bara handlar om att sociala medier gör problemet mer synligt är svårt att svara på.

- Men vad det gör är att det möjliggör; "Jaha, kan han säga, så kan jag också säga." Vi ser även hur det här hänger ihop med att personer kan ge sig på andra rent fysiskt. Man normaliserar våldet, och det är allvarligt, säger Jesper Fundberg, som också har forskat om våld.

ANNONS

Maskulinitet

Det som Fundberg ser som ursprunget till kommentarerna är en problematisk maskulinitet. Och det är samma problematiska maskulinitet som ligger bakom både rasism och sexism.

- Alla som fattar något om fotboll vet ju att misstag och bra saker görs av alla. Det här handlar om något annat, det är som en ursäkt för att uttrycka rasism, säger Jesper Fundberg.

Svenska fotbollförbundet har polisanmält hoten mot Jimmy Durmaz. Flera spelarfruar ska tidigare i veckan även ha blivit antastade av svenska fans. Det har fått fotbollförbundet att ändrat sina rutiner och låtit svensk polis punktmarkera vissa av kvinnorna.

- Det är bra att man stöttar och reagerar mot rasism, men jag tycker att det hade varit bra om man också reagerar mot sexism och anmäler. Men det tycks oftast vara svårare för fotbollförbundet, säger Jesper Fundberg.

TT

ANNONS
ANNONS