Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Damallsvenskan i fotboll skakas av ett vittnesmål från en spelare som utsattes för en våldtäkt av en lagkamrat. Arkivbild.

Ex-damallsvensk spelare: Jag blev våldtagen

En före detta damallsvensk fotbollsspelare berättar att hon blev utsatt för våldtäkt och sexuella trakasserier under karriären.

Spelaren är inte aktiv i dag. Våldtäkten inträffade när hon som ung spelare var hemma hos en äldre lagkamrat. Hon blev drogad.

- Jag vet inte vad det var, men hon gav mig det tillsammans med en kopp te. Sen minns jag inte så mycket mer än att hon klädde av mig, att hon hade sex med mig och att jag mådde så jävla dåligt på morgonen. Jag skämdes, säger hon.

Kallad "fitta" och "hora"

Våldtäkten polisanmäldes inte.

- Det är nog för att det tog så lång tid för mig att inse det. Jag började fundera lite på det, speciellt med våldtäkten när jag pratade med min psykolog om det, men då kände jag att jag inte orkar riva upp såren igen, säger hon till Kvällsposten.

Hon vittnar även om sexuella trakasserier på lagfester och i omklädningsrum.

- Jag förstår inte heller hur man kan prata så i omklädningsrummet, att man kallar varandra för ”fitta” och ”hora” eller kommenterar varandras kroppar.

"Du är min"

Under en match tog en välmeriterad motståndare henne på rumpan och sade "du är min efter matchen".

- Sen stod hon och väntade på mig när jag hade duschat klart. Utan att någon egentligen reagerade på det följde jag med henne in i ett omklädningsrum och vi hade sex.

Spelaren berättar att många såg det som inträffade men ingen reagerade.

- Min dröm att spela i damallsvenskan blev en mardröm där jag blev sexuellt utnyttjad, trakasserad av både motståndare och medspelare och våldtagen.

- Oavsett om det var något jag ville eller inte så var jag fortfarande minderårig i vissa fall och ett barn i samtliga fall.

"Första gången"

Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, blir bestört.

- Det här accepteras inte inom vår idrott och vi kommer naturligtvis jobba för att den här tystnadskulturen inte ska finnas, säger Wijkström till Kvällsposten.

- Det är första gången jag hör det du säger. Jag har inte fått del av det här tidigare. När det gäller attityder och maktstrukturer är det inte heller något vi har fått tydligt att det skulle vara så inom damfotbollen, säger hon.

Svenska fotbollförbundet undersöker hur man ska agera. Om det blir aktuellt med en utredning.

- Än så länge har vi enbart anonyma medieuppgifter och vi undersöker hur vi kan agera. Givet den infon som kommit fram så är det otroligt grovt. Det är också en sak för rättsväsendet, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.