Svenskhoppen. Från vänster: Sofia Ögren, Tora Hansson, Kristina Thurin, Tadva Yoken, Jenny Strålman och Therese Strålman.
Svenskhoppen. Från vänster: Sofia Ögren, Tora Hansson, Kristina Thurin, Tadva Yoken, Jenny Strålman och Therese Strålman.

Europatouren intar Mellbystrand

I helgen skrivs svensk beachvolleyhistoria i Mellbystrand. Då avgörs för första gången en europeisk damturnering i Sverige, och fyra svenska lag är med och slåss om titeln.

ANNONS
|

Det är en deltävling på europeiska volleybollförbundet CEV:s så kallade Satellite-tour, som kommer till Mellbystrand. Redan under torsdagen spelas kvalet, och huvudturneringen börjar på fredag, med final på söndag.

– Det är ett historiskt ögonblick, med första Europeiska damturneringen i Sverige. Det känns väldigt häftigt att vi har fått möjligheten att arrangera detta, och ge svenska lag chansen att spela en så här stor turnering på hemmaplan, säger Karin Lundqvist, som är tävlingsansvarig.

Den före detta landslagsstjärnan höll i fjol amatörtävlingen Back to the Beach i Mellbystrand, vilket ledde till möjligheten att få hålla en tävling på Europatouren.

Hela fyra svenska lag är med och slåss om titeln. Tre utav dem är direktkvalade, och tvillingarna Jenny och Therese Strålman ska försöka ta en plats i huvudturneringen genom kvalet.

ANNONS

– Det är kul att vi har så många svenska lag med. Vi fick extra många platser eftersom vi är hemmanation. Vi har två nationsplatser, en wild card-plats och en extra kvalplats, säger Lundqvist.

Det största svenska guldhoppet tros vara Tadva Yoken och Sigrid Simonsson. De utgör ett relativt nykomponerat lag, som gjorde sin första internationella tävling tillsammans på världstouren i Monaco för bara några veckor sedan. Men enskilt har de mängder med internationell erfarenhet, och Simonsson blev dessutom svensk mästare förra sommaren.

– Vi är väldigt taggade inför den här tävlingen, och har varit det ända sedan vi fick reda på att det skulle bli av. Jag har spelat ganska mycket internationellt de senaste åren, och det blir en helt annan sak att spela på hemmaplan. Nu vill vi verkligen spela så bra vi kan, säger Yoken.

Tuffast motstånd verkar komma från tyskt håll. Det tyska laget är högst rankade av alla, och det är de som ses som favoriter.

– Vi såg dem i Monaco, och de såg väldigt bra ut. Det blir tuff konkurrens. Men jag har en femteplats från förra året på europatouren som jag vill slå nu, så vi siktar på pallen, fortsätter Yoken.

Med 120 deltagare går dessutom tidigare nämnda amatörtävling Back to the Beach går dessutom parallellt med elittävlingen i helgen. Och allra bäst tryck blir det såklart på centercourten, där tillfälliga läktare gör plats för runt 750 åskådare. Prispotten som topplagen får dela på ligger på sammanlagt 72 000 kronor, där vinnarlaget får dela på nästan 16 000.

ANNONS

Fakta: Så här spelas turneringen

  • Torsdag 10:00–17:30, kval.
  • Fredag 8:30–21:30, huvudturnering.
  • Lördag 9:00–17:30, huvudturnering.
  • Söndag, semifinaler 10:00/11:00. Bronsmatch 14:00. Final 15:00. Prisutdelning direkt efter finalen.
ANNONS