Järvsöfaks och Jan-Olov Persson.
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson. Bild: Robin Nordlund

Ett unikt inslag – Järvsöfaks stod på röda mattan

Ego Boy, Legolas och Järvsöfaks. Tre profiler som förtrollade den inbitna travpubliken med ett stort antal segrar och rekordlopp. Trion lyckades samtidigt gå hem även i stugorna hos människor långt från ovalen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Travsporten fick under de epokerna rida på en ovärderlig framgångsvåg. När Ego Boy och Legolas vandrade vidare till de evigt gröna ängarna fanns Järvsöfaks som tog över stafettpinnen. Även den sagan har nu fått sitt slut. I början på veckan kom beskedet att Järvsöfaks på ålderns höst fått somna in.

”Han har åldrats mycket och det var en barmhärtighetssgärning”.

Ett av flera känslomässigt starka uttalande från tränaren Jan-Olof Persson. Hästen tävlade på den högsta nivån i drygt tio år och med lika många SM-titlar i bagaget. Och meritlistan är fylld med glitter och glamour. Vad ’är det mest anmärkningsvärda? Jo, 201 segrar på 234 starter är något riktigt i hästväg. Jisses…

ANNONS

Järvsöfaks var ofta ett dragplåster i samband med Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen. Här tog den månghövdade publiken emot honom med stor värme och passion.

Tjusade publiken

Det är dock långt från stallbacken och tävlingsbanan som starkaste minnet lyser i min bok. På den röda mattan i nöjespalatset Rondo i Göteborg fångade jag ögonblicket som man inte trodde var möjligt.

Ett rykte fanns om en större överraskning och av en tillfällighet stod jag i lobbyn när dörrarna öppnades. Järvsöfaks tog några rejäla kliv in i lokalen med skötaren vid sin sida. Kanske inte den ”elvagäst” som man hade tippat på.

Strax var det dags för honom att tjusa publiken i den stora salongen. Jan-Olof Persson som själv satt vid ett av honnörsborden hade ingen vetskap om att hans ögonsten skulle bli kvällens stora attraktion.

Arrangören hade efter alla konstens regler lyckats lösa försäkringsfrågan. Ingenting fick ju gå snett i det här unika projektet. Järvsöfaks tog inga felsteg och trivdes i strålkastarljuset i en för honom mycket ovanlig miljö.

Järvsöfaks blev efter en strålande karriär en avelshingst av rang och generna lever vidare. I dag finns det långt över ettusen avkommor i Norge och Sverige och med fler än 50 miljonärer på listan.

ANNONS

Överraskande segrare

I europaderbyt på Vincennes blev det en dramatisk spurt. Ecurie D. med Björn Goop galopperade något oväntat i ledningen. En av hästarna som kom snabbt mitt i banan var Robert Berghs Power som efter ett granskat målfoto fick segervinken.

Den segern var en stor överraskning och bakom fanns ett annat svenskt ekipage som slog till i rätt ögonblick. Johan Untersteiners Guzz Mearas knep överraskande tredjeplatsen och mycket nära tätduon.

Som tidigare rapporterats fick VM i V75 skjutas på framtiden. Oklarheterna i regelverket fick arrangören att bromsa tävlingen innan premiären. Nu är beslutet fattat att annullera projektet och skissa på en ny utformning. Ytterligare ett kapitel i den nya spellagstiftningen som berörda parter behöver öka kunskapen i.

Breddloppens slagstyrka håller i sig och Halmstadtravet öppnade upp för ytterligare ett lopp till söndagens meny. Den här gången blir det tävlingar utan publik men Halmstad har ambitionen att under ”normala” tävlingsdagar ha en öppen restaurang.

HP:s V4-system 25 oktober

V4 1: 1,5,7,8,12. Res: 11–2.

V4 2: 2,5,8,10. Res: 12–9.

V4 3: 4,5,7,9,12. Res: 1–11.

V4 4: 7 Cavidendron. Res: 3–6.

100 rader

ANNONS