Ett styrkebesked i skuggan av all turbulens, HBK!

Frågan inför matchen mot den hemmastarka skrällnykomlingen Akropolis var förstås – hade HBK:arna kunnat fokusera på fotbollen efter turbulensen den gångna veckan i samband med Dusan Djurics rasistiska tillmäle mot Deniz Yardil i matchen mot Umeå?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Och svaret på frågan blev: Ett rungande ja!

Med utropstecken bakom.

För det var som många spelare poängterade efteråt, ”vi gör vad vi ska på planen – det andra får andra sköta”. Och därför kan vi den här söndagseftermiddagen på Grimsta idrottsplats mellan Vällingby och Hässelby 18 T-banestationer från T-centralen ha skådat en av säsongens bästa Superettan-matcher.

Åtminstone den bästa som jag har sett i år.

– Ja, en riktig toppmatch mellan två bra lag, där vi verkligen visar vår styrka på bortaplan. För det var en väldigt, väldigt viktig poäng, instämde HBK-managern Magnus Haglund.

Det var en match mellan två lag som ville spela fotboll och turades om att ha bollinitiativet.

ANNONS

Ett Akropolis, bollskickligt med få tillslag, snabba spelvändningar och bollar in bakom backlinjen som framför allt före paus sårade HBK gång på gång.

Och då ska man ha i åtanke att Akropolis bara dagen före matchdagen hade sålt sin stora anfallsstjärna Nikola Vasic till det italienska serie B-laget Regina.

Mot ett HBK som i paus hittade motvapen genom att låta anfallarna sätta hårdare press på hemmalagets mittbackar och defensiva mittfältare och som då också tog över matchen och som hela matchen från kanterna skapade sina vassaste chanser och – kvitteringsmålet.

– Akropolis var så bolltryggt och hade så många spelare involverade i speluppbyggnaden att vi tvingades variera pressen mer än normalt, medgav Magnus.

Det var också en match, där Dusan Djurics tilltänkte ersättare testades inför den troliga avstängningen.

Den 19-årige Erik Ahlstrand fick återigen förtroendet, men med tanke på det inhopp som Jonathan Svedberg gjorde när han ersatte den skadade Emil Tot Wikström skulle det inte förvåna mig om det blir skifte redan hemma mot Ljungskile.

För där Erik blandade och gav, inte minst i den darriga bollmottagningen, och visade att han kanske ändå trivs bäst på kanten när Tot Wikström tvingades utgå – där klev Svedberg in med pondus och tog för sig på samma sätt som på försäsongen. Inget alibispel där inte, utan tydliga aktioner.

ANNONS

– Det är sånt som man vill se av spelare som är utanför startelvan och som verkligen visar att de vill vara med, konstaterade Haglund belåtet.

Samtidigt som poängen var oerhört viktig var det två förlorade för HBK när Jönköpings Södra nu börjar flåsa i nacken tre poäng bort.

Och det är just J Södra som är HBK:s nästa bortamatch. Då är det tryggt att veta att laget inte har förlorat borta på ett år i Superettan med den imponerande sviten sju segrar, fyra oavgjorda och 19–4! Där HBK, tänka sig, har blivit ett konstgräslag!

– Jag är ju gammal konstgrästränare från tiden i Elfsborg. Så skillnaden är egentligen att göra sakerna lite snabbare, påpekade manager Haglund.

ANNONS