”Ett stort misstag om det bara blir en kvinnofråga”

Ytterligare en internationell kvinnodag har passerat. Hur står det till med jämställdheten i halländsk idrott 2021?
– Det är väldigt varierande. Vi har mycket kvar att jobba med, säger Daniel Ljungberg, verksamhetschef på RF-Sisu Halland.

ANNONS
LocationHalmstad||

RF-Sisu Halland (tidigare Hallands Idrottsförbund) är en stödorganisation åt idrotten och har ingen kontrollfunktion, men har fingret på pulsen hos föreningslivet.

Svensk idrott har som mål att det 2025 ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva och leda idrott. Kvinnor och män ska också ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i den.

Men med fyra år dit verkar det vara en bit kvar – framför allt i styrelserummen.

– Det finns föreningar som har kommit längre än andra. Men om man ska vara lite generell så är det i de stora lagidrotterna fortfarande mycket att göra kring jämställdheten. Så är det. Det händer inte så hemskt mycket och om man ska vara helt ärlig så händer det för lite, säger Daniel Ljungberg.

ANNONS

”Uppbyggt av män för män”

Föreningarna bör, anser han, ställa sig frågan om de förtroendevalda avspeglar medlemmarna – och det gäller inte bara kön utan även ålder och nationalitet.

– Dynamiken som blir när det inte är för homogena grupper – det är då som man ofta hittar nya lösningar, nya anpassningar och nya insikter. Det bästa tipset är att man gör en analys av föreningen kring jämställdheten. Det som visar sig ofta, utan att man tänker på det, är att mycket är uppbyggt av män för män.

Daniel Ljungberg tillägger:

– Vi män måste ta ansvar i den här frågan, ta initiativ och i vissa fall även lämna plats för det andra könet. Det är ett stort misstag om det bara blir en kvinnofråga.

Ändrar stadgarna i sommar

Riksidrottsförbundet ändrar i sommar stadgarna som reglerar könssammansättningen i specialidrottsförbundens styrelser och valberedningar. Från och med den 1 juni får inget vara kön vara representerat med mindre än 40 procent i förbundsstyrelserna.

Ljungberg menar att en sådan stadgeändring även kan vara något för den enskilda föreningen. Då tvingas valberedningen tänka mer jämställt.

– Valberedningen är superviktig. De är nyckeln i rekryteringen och det är viktigt att de har en utbildning i jämställdhet och förstår värdet i att alla är olika och att olika är bra, säger han.

ANNONS

RF-Sisu Halland kan bistå med kurser, processledning och analyser.

– Vi har även dem som inte vill identifiera sig i något kön. Där jobbar vi jättemycket för att lära oss så att de också kan finna sin plats. Då har vi tävlingsreglerna som en jätteutmaning, där man delar upp det i kvinnor och män.

LÄS MER:Erlandssons nya toppjobb – kan bli halländsk idrottsbas

LÄS MER:Hallands idrottsförbund byter namn – efter 115 år

ANNONS