Laget i hans hjärta. Jan Göransson har varit både spelare och tränare i HK Drott.
Laget i hans hjärta. Jan Göransson har varit både spelare och tränare i HK Drott.

Ett stort Drotthjärta har slutat att slå

I en ålder av bara 37 år har den förre spelaren och tränaren i HK Drott, Jan Göransson, Steninge, avlidit efter en längre tids sjukdom.

ANNONS
|

Jan Göransson avled natten till fredagen efter att slutligen ha förlorat kampen mot sin sjukdom, men Drottledningen beslöt ändå att spela träningsmatchen mot Alingsås i Sporthallen. Spelarna bar sorgband och en knapp timme före matchstart hölls en minnesstund med spelare och ledare i hallens inre.

Göransson var en stor – om än inte så vida känd –profil i Halmstadklubben och det är inte fel att påstå att han vigde sitt liv åt klubben i hans hjärta, HK Drott.

Han ingick i en av klubbens bästa ungdomskullar någonsin, 71:orna, där hela fem spelare nådde ända till elitserien trots den –på den tiden –stentuffa konkurrensen. Förutom Göransson var det Henrik ”Kex” Andersson, Andreas ”Ante”Nilsson, René Bon Costa och Bryan Stephens som gick hela vägen.

ANNONS

Jan Göransson var en vindsnabb kantspelare på vänstersidan men hade till en början övermäktig konkurrens av landslagsstjärnan Göran Bengtsson. När denne la skorna på hyllan spelade Göransson, mer eller mindre ordinarie och med vissa skadebekymmer, fyra säsonger i elitserien på 1990-talet, dock utan lyckan att vinna något SM-guld.

Tränarkarriären inleddes så smått i Drotts ungdomssektion, där han bland annat tränade en viss Fredrik Ljungberg i 78:orna, innan han tog sig an HBP. 2005 kom han tillbaka till moderklubben, då som ansvarig för A-laget som han förde till SM-slutspel 2005–06, för övrigt senaste gången Drott nått så långt.

Säsongen därpå gick det något sämre och Göransson fick, under uppmärksammade former, lämna sitt uppdrag i december trots att resultaten egentligen inte var sämre än under den säsong som pågår som bäst.

Trots bitterheten fortsatte Jan Göransson att följa ”sitt”lag och han var inte mer långsint än att han i somras, med stor glädje och entusiasm, accepterade att bli assisterande tränare till Tomas ”Ryssen”Eriksson, en av hans närmaste vänner sedan ungdomsåren.

Göransson hann dock i praktiken aldrig påbörja sitt uppdrag innan sjukdomen tog överhanden och bäste vännen Henrik Andersson fick hastigt och lustigt rycka in som ersättare kort före elitseriepremiären. Det råder ingen tvekan om att truppen i höst präglats av oron kring Jan Göranssons sviktande hälsa.

ANNONS

Natten till fredag tog kampen slut och plötsligt känns inte poäng, slutspel och kvalstreck lika viktigt.

Jan Göransson spelade i yngre år också fotboll i bland annat Örnia, Leikin, Gullbrandstorp och Kvibille.

Han var anställd vid ATG och efterlämnar maka samt två minderåriga barn.

Jörgen Anderson

035 – 14 75 30 | 070 – 317 29 96

jorgen.andersson@hallandsposten.se

ANNONS