Jon Dahl Tomasson ny svensk förbundskapten. Arkivbild.
Jon Dahl Tomasson ny svensk förbundskapten. Arkivbild. Bild: Rui Vieira/AP/TT

"Ett spännande val – enastående karriär"

Efter drygt tre månaders sökande har herrlandslaget i fotboll hittat en ny förbundskapten.
Nu ska Jon Dahl Tomasson, 47, bygga om Blågult.
– Han har egentligen inte haft någon konkurrens förutom Olof Mellberg, säger Hasse Backe.

ANNONS

Att Jon Dahl Tomasson blir ny förbundskapten för herrlandslaget i fotboll är bra, slår experten och tidigare tränaren Hasse Backe fast. Backe har själv tränat danska klubbar som Ålborg och FC Köpenhamn.

– Det är ett spännande val. Jag har varit i Danmark och vet hur de ser på fotboll. Han har också en bakgrund i Nederländerna så det hela känns spännande och bra, säger Backe och fortsätter:

– Tomasson har haft en enastående karriär som spelare och nu måste han gå igenom truppen, spelare för spelare.

Backe: "De kan reagera olika"

Det har gått drygt tre månader sedan Svenska fotbollförbundet inledde jakten på en ny förbundskapten. Det mesta talade för att det skulle bli Brommapojkarnas tränare Olof Mellberg, men parterna kom inte överens.

ANNONS

Flera namn har dykt upp längs vägen, bland annat Jens Gustafsson och Graham Potter.

Spelar det någon roll att Jon Dahl Tomasson inte var SvFF:s prio ett?

– Det där är olika för varje tränare, de kan reagera olika. Jag hade till exempel inte brytt mig om jag var förstaval eller inte. Jag tror inte heller att Tomasson bryr sig faktiskt, men han har egentligen inte haft någon konkurrens förutom Olof Mellberg, säger Backe.

Nannskog glad

SVT-experten Daniel Nannskog säger att tajmingen har spelat en avgörande roll för landslaget och dansken.

– Det är väldigt mycket tillfälligheter och att namnet ska vara tillgängligt. Han var i Blackburn och således inte tillgänglig så det var inte möjligt att ha honom som förstaval, säger Nannskog och poängterar att det känns "positivt".

– Jag är glad. Det känns bra.

47-årige Tomasson efterträder Janne Andersson och blir den förste utländske förbundskaptenen.

Vad blir viktigaste att ta tag i för Tomasson?

– Han måste stabilisera landslaget och få ut det mesta av våra stjärnor som Kulusevski, Isak och Gyökeres. De visar i klubblagen att de håller en väldigt hög nivå. Han måste visa att han klarar av att få ut det bästa, säger Daniel Nannskog.

"Utvecklar spelet"

Alexander Axén, expert på Discovery, gillar valet av Tomasson "jättemycket".

ANNONS

– Han har erfarenhet både som spelare och tränare. Och han utvecklar spelet, det tycker jag var den stora grejen i Malmö – man såg en stegring hela tiden. Och jag tycker att han var bra på att styra upp ett försvarsspel, även om man tänker att han är offensiv, säger han.

Axén gillar också att Tomasson är "dansk och lite småtjurig" – och att han för med sig respekt hos spelarna.

– Vi har ju stora stjärnspelare och det första de gör att är att googla vad han har gjort – och han har gjort en hel del.

Fakta: Jon Dahl Tomasson

Född: 29 augusti 1976 (47 år gammal).

Position som spelare: Anfallare.

Landskamper/mål för Danmark: 112/52.

Klubbar som spelare: Køge, Danmark, Heerenveen, Nederländerna, Newcastle, Storbritannien, Feyenoord, Nederländerna, Milan, Italien, Stuttgart, Tyskland, Villarreal, Spanien.

Meriter i urval: Nederländsk ligamästare (Feyenoord, 1998–1999), Uefacup-mästare (Feyenoord, 2001–2002), Champions League-mästare (Milan, 2002–2003), italiensk ligamästare (Milan, 2003–2004), tysk ligamästare (Stuttgart, 2006–2007). Utsedd till årets fotbollsspelare i Danmark 2002 och 2004.

Tränaruppdrag: Excelsior, Nederländerna (2011–2013, både ansvarig och assisterande), Roda, Nederländerna (2014), Vitesse, Nederländerna (2015–2016, assisterande), assisterande förbundskapten för Danmarks landslag (2016–2019), Malmö FF 2020–2021, Blackburn 2022–2024.

ANNONS