Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Jan-Owe Wikström: Ett allsvenskt tips att förvalta och leva upp till, HBK!

Malmö FF vinner som väntat Allsvenskan före BK Häcken, Varbergs Bois och Östersunds FK åker ur, Kalmar FF tvingas kvala för tredje året i rad och – comebackande Halmstads BK blir tolva.
Åtminstone om man får tro ”experttipsen” på den digitala allsvenska upptaktsträffen.

Det ska naturligtvis HBK-managern Magnus Haglund köpa alla dagar i veckan.

Eller som förbundskaptenen och den forne HBK-tränaren Janne Andersson sa till mig när vi träffades senast:

– Även om HBK gjorde en fantastisk fjolårssäsong och då såg väldigt stabilt ut så ska man, som nykomling, ändå inte sätta alltför höga mål utan sikta på nytt kontrakt och sedan bygga från det.

Det som talar för HBK anno 2021 är ett spel som känns mer anpassat till den högsta serien jämfört med 2015 och 2017 när det har blivit respass. Byggd på en solid defensiv grund med ett aggressivt försvarsspel och hög bollpress och det till följd, ett snabbt omställningsspel, där Marcus Antonsson och MIkael Boman ihop med kantspringarna har nyckeln.

Men.

Efter 14 raka utan förlust, inklusive fjolårets tio segrar, och ett målsnitt på tre per match har varningsklockorna börjat ringa på sistone. Sviten har förbytts till åtta raka utan seger och två ynka mål på de sex senaste oroar, även om nollorna bakåt mot Helsingborg och Kalmar FF ändå indikerar att det viktigaste fundamentet, försvarsspelet, börjar hamna på rätt plats.

Och med en av seriens tunnaste trupper får självfallet då heller inte ”fel” spelare gå sönder. Vad som då kan hända såg vi under försäsongen när både Samuel Kroon och Emil Tot-Wikström var indisponibla och poängleveranser från kanterna stendog.

– Vi har ett spel som tål olika förutsättningar och motståndare, vilket krävs i Allsvenskan. Och den resan har bara startat, har Magnus tidigare sagt.

Nu är det dags att omsätta det när allt, dessvärre fortsatt utan publik, börjar den 10 april och för HBK:s del dagen efter hemma på Örjans vall mot BK Häcken.

Häcken tippas också bli Malmö FF:s största utmanare om SM-guldet och som i mina ögon mycket väl kan gå hela vägen med både kittlande och kloka förstärkningar. Men där ett försvarsbaserat AIK, ett habilt Djurgården, ett fågel- eller fiskande IFK Norrköping (blir Sead Haksabanovic/Isak Bergmann Johannesson kvar efter sommaren?), ett oskrivet Hammarby och ett från i fjol självförtroendeboostat Elfsborg lurar i bakgrunden.

Samma tilltro har man inte på toksatsande IFK Göteborg som trots försäsongens mest spektakulära värvningar med den slovakiske megastjärnan Marek Hamsik, Marcus Berg och Simon Thern i spetsen, bara tippas åtta. Kanske för att många i den namnkunniga samlingen av 30-plusare bör ha ett bäst-före-datum som riskerar att ha gått ut, där Rolle Nilssons problem också kan bli överflödets förbannelse när många av dessa kommer att bänkas.

Men sett till namnen är frågan hur stort tålamodet är för Nilsson om framgångarna uteblir för ”Real Göteborg 2.0”. Likaså för Stefan Billborn efter fjolårets fiasko när ett guldhaussat, Zlatan-stöttat Bajen bara blev åtta. Det lär han inte ha råd med ett år till hos Söder-gänget, dit Varbergs Bois poängkung och lagkapten Astrit Selmani har flyttat.

Ett Bois som efter fjolårssuccén nu tippas ut ihop med Östersund medan återigen Kalmar FF tros kvala. Fast tillåt mig tvivla. Allsvenskans egen Jürgen Klopp, Jocke Persson, har trollat med knäna och fyndat division 1-spelare förr och kan göra det igen.

Fler lokala sportnyheter hittar du här