Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotbollsprofilen Susanne Erlandsson föreslås bli ny ordförande för RF-Sisu Halland (tidigare Hallands Idrottsförbund). Årsstämman hålls digitalt lördagen den 27 mars. Bild: Fredrik Karlsson/Bildbyrån/arkiv
Fotbollsprofilen Susanne Erlandsson föreslås bli ny ordförande för RF-Sisu Halland (tidigare Hallands Idrottsförbund). Årsstämman hålls digitalt lördagen den 27 mars. Bild: Fredrik Karlsson/Bildbyrån/arkiv

Erlandssons nya toppjobb – kan bli halländsk idrottsbas

En erfaren kraft ska leda den lokala idrotten ur coronakrisen.
Susanne Erlandsson, 64, föreslås bli ny ordförande för RF-Sisu Halland (tidigare Hallands Idrottsförbund).
– Idrotten har fått helt andra förutsättningar för att kunna klara sig och överleva. Det är nog den utmaning jag ser som störst, säger hon.

Hon spelade i Sveriges första damfotbollslandskamp 1973 och har efter den aktiva karriären haft en lång ledargärning på hög nivå både inom svensk och internationell fotboll.

Nu är Susanne Erlandsson, som bor i Haverdal, valberedningens förslag till att bli ny ordförande för RF-Sisu Halland efter Ulf Järphag, Falkenberg, som har svingat ordförandeklubban sedan 2016 men som har avböjt omval.

Susanne Erlandsson kommer närmast från tolv år som ledamot i Riksidrottsstyrelsen (RS). Väljs hon vid den digitala årsstämman den 27 mars blir hon RF-Sisu Hallands blott andra kvinnliga ordförande under organisationens 116-åriga historia. Den första var Ulla Winblad, som hade posten 2013–2015.

– Jag tar inte ut någonting i förskott, men jag är glad att jag har fått förfrågan och att de har nominerat mig. Det är spännande att efter så många år i RS kunna jobba lite lokalt också och ge tillbaka någonting med den erfarenhet man har skaffat sig, säger Susanne Erlandsson.

”Jag är ganska så bekymrad”

Coronapandemin har skakat svensk och halländsk idrott i grunden. Susanne Erlandsson berömmer idrottsrörelsen för att i stor utsträckning ha lyckats ställa om i stället för att ställa in och konstaterar hur till exempel golfen har fått ett uppsving. Men hon hyser också farhågor inför framtiden.

– Jag är ganska så bekymrad. Å ena sidan ser jag att idrotten har en sådan enorm kraft – man vill verkligen att det ska fungera. Men ändå finns det delar av idrottsrörelsen som är jättesvåra att ställa om och framför allt inomhusidrotterna, säger hon och fortsätter:

– Där känner jag en stor oro för hur man ska kunna komma tillbaka på ett bra sätt. Det finns en risk att man tappar en åldersgrupp, de här 16–20-åringarna som söker sig till idrotten för den sociala delen som betyder så himla mycket.

Vad kan RF-Sisu Halland bidra med här, som du ser det?

– Det har visat sig under hela det här året att det har varit väldigt värdefullt med den lokala delen. Distriktsförbunden har kunnat jobba med kommuner och regioner för att på olika sätt gå in och stötta sina lokala föreningar. De har gjort ett jättebra jobb över allt i Sverige och Halland är inget undantag i det. Den lokala närvaron är oerhört viktig och inte minst när man tänker på anläggningsfrågor och de övergripande idrottspolitiska frågorna.

Fakta: Fem senaste ordförandena för Hallands Idrottsförbund/RF-Sisu Halland

1973–76 Bengt Winge, Halmstad

1977–94 Stig Hansson, Falkenberg

1995–2012 Björn Andersson, Halmstad

2013–15 Ulla Winblad, Halmstad

2016– Ulf Järphag, Falkenberg

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!