Jhonas Enroth, här är Tre Kronors dress, vann sin första match med SHL-klubben Örebro. Arkivbild.

Enroth efter segern: "Häftig stämning"

Han är värvad som en frälsare med uppdraget att hjälpa kvar Örebro i SHL. Och i debuten mot Linköping tog Jhonas Enroths nya lag femte raka hemmasegern och vann med 4–2.

|

Den förre NHL-målvakten och VM-hjälten från 2013 har de två senaste säsongerna spelat för Dynamo Minsk i KHL – och då den vitryska klubben inte gick till slutspel lyckades Örebro i fredags värva Jhonas Enroth som ska spela säsongen ut i närkegänget.

- Jag var sugen på att uppleva hur det är här nu. Jag har hört många goda saker om ligan och mycket nytt ska det vara. Det var kul att vara tillbaka i SHL.

Och stjärnmålvakten blev alltså en vinnare direkt i sin nya klubb som är inne i ett flyt. I helgen besegrade Örebro topplaget Djurgården två gånger i back-to-back-mötet. Och på onsdagskvällen kunde alltså publiken jubla över femte raka hemmasegern mot ett hårt skadedrabbat Linköping. Efter debuten tycker inte Enroth att örebroarna ska ge upp hoppet om slutspel.

- Vi försöker bara ta en match i taget nu och gör vi det har vi god chans att ta oss till slutspel.

- Jag är redan otroligt imponerad av laget. I kväll spelade vi väldigt fartfyllt och jag tycker det ser riktigt bra ut.

"På efterkälken"

Men Jhonas Enroth fick trots allt en mardrömsstart – inte ens två minuter in i debuten hade nämligen gått då Linköpingsbacken Lukas Bengtsson satte första målet i öppen bur.

- Jag tyckte att jag var lite på efterkälken vid första målet. Var inte riktigt nöjd med det.

Knappt tio minuter senare kvitterade forwarden Christopher Mastomäki när han skickade in pucken i bortre krysset bakom målvakten Jacob Johansson. Kort därefter letade sig nästa puck in bakom Jhonas Enroth när Johan Södergran tryckte in en retur.

- Målet kom efter en retur och pucken ligger framför målet där ett tag. Jag kanske skulle ha hållit den där i första läget. Jag tycker absolut att jag har lite att jobba med framöver.

Stängde efter första

Efter första perioden hade Jhonas Enroth släppt in två puckar på sju skott, men målvakten skulle sedan stänga igen buren i resten av matchen och höja sin räddningsprocent rejält. I mittenperioden var det bara Örebros Nick Ebert som hittade målet när han bombade in 3–2 från backposition i spel fem mot fyra. I slutet av matchen fick till sist lagkaptenen Jere Sallinen sista ordet då han tryckte in 4–2 i tom bur.

Enroth var inte bara imponerad av insatsen – han passade också på att hylla stämningen i Behrn arena.

- Det är otroligt häftig inramning i arenan. Förra året spelade jag här med landslaget och det var likadant då. Fullt hus och otroligt bra publikstöd.