Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kamerun deppar efter ett bortdömt mål i åttondelsfinalen mot England.

England till kvartsfinal – VAR i fokus

Kamerun protesterade, Kamerun grät, Kamerun strejkade mot vad de ansåg vara orättvisa VAR-beslut i åttondelsfinalförlusten i fotbolls-VM mot England. Men England tog sig till kvartsfinal efter 3–0 och förbundskapten Phil Neville var inte imponerad över de kamerunska spelarnas beteende.

Årets världsmästerskap är det första på damsidan där videogranskningssystemet, VAR, används. Och okontroversiellt har det inte varit: omslagna straffar, situationer som överanalyseras och bortdömda mål har diskuterats, kritiserats och ibland hånats under gruppspelet i fotbolls-VM.

Åttondelsfinalen mellan England och Kamerun var ännu en match där videogranskningssystemet fanns i händelsernas centrum. Två gånger slutade Kamerun spela i protest mot, vad de ansåg, orättvisa VAR-beslut.

- När vi släppt in det första målet, som jag tyckte var ett domarmisstag, insåg vi att vi började tappa humöret och också matchen, säger Alain Djeumfa, Kameruns förbundskapten på presskonferensen efter matchen.

"Inte fotboll"

Men Englands 2–0-mål i den första halvlekens sista minuter bedömdes vara onside. Det gjorde däremot inte Ajara Nchouts reduceringsmål i upptakten av den andra halvleken – trots Kameruns vilda protester menade VAR-teamet att målet föregicks av en offside.

- Stundtals visste vi inte om matchen skulle spelas färdigt. Det var en bra seger men det här var inte fotboll för mig. Det är inte det beteendet jag vill se från fotbollsspelare, säger Englands förbundskapten Phil Neville, som är mycket kritisk mot Kameruns beteende under matchen.

Då hade England dessutom gjort 1–0 på en indirekt frispark i Kameruns straffområde sedan Annette Ngo Ndom i Kameruns mål plockat upp en hemåtpassning. Även det ett mål som följdes av protester då de kamerunska spelarna menade att hemåtpassningen var oavsiktlig.

- Det här är fotboll och domaren gör misstag ibland. Men domaren gjorde många misstag i kväll. Jag tackar Gud för att jag lyckades behålla mitt lugn, säger Alain Djeumfa.

Phil Neville höll dock inte med Kameruns förbundskapten om domarens insats.

- Vi vet reglerna och domaren fick alla rätt i dag. Deras beteende var fel, säger han.

Norge i kvartsfinalen

Med knappt timmen spelad gjorde Alex Greenwood 3–0 efter en hörna. Några fler mål blev det inte.

För England var segern den fjärde raka efter att laget vunnit sin grupp på nio poäng. Nu väntar Norge i kvartsfinalen, som i sin tur slog ut Australien efter straffläggning.