Liverpools tränare Jürgen Klopp och stjärna Mohamed Salah måste få till det mot Napoli om det ska bli mer spel i Champions League. Arkivbild.
Liverpools tränare Jürgen Klopp och stjärna Mohamed Salah måste få till det mot Napoli om det ska bli mer spel i Champions League. Arkivbild.

Engelska giganterna vacklar mot repen

Liverpool och Tottenham kämpar i den engelska ligatoppen. Men i Champions League-spelet kan de engelska storheterna få lämna scenen redan efter den här veckan. Båda lagen har svåra måstematcher som kan avgöra hela säsongen.

ANNONS
|

I Storbritannien rör sig dessa dagar det mesta om en brexit-omröstnings vara eller inte vara.

Att Liverpool har radat upp segrar hemma i England och efter helgen är enda lag i Premier League med en nolla i förlustkolumnen bryr sig Europa inte om – i det internationella spelet har det bara blivit sex poäng på fem matcher. Förluster mot alla tre motståndarna i Champions Leagues grupp C har gett Jürgen Klopps lag ett prekärt utgångsläge inför gruppavslutningen.

Hemma på Anfield måste det bli seger mot tabellettan Napoli, med 1–0 eller med två eller fler mål. Annars riskerar laget att fiaskoartat krascha ut ur det internationella spelet och till och med missa tröstchansen i Europa League.

ANNONS

Ber om publikstöd

- Vi var inte bra borta mot Napoli så först och främst vill vi visa att vi är bättre än så, säger Klopp på en presskonferens inför matchen.

- Så vi måste be publiken på Anfield ställa upp igen och de borde hjälpa oss, för det är en stor match, en riktigt, riktigt stor match.

Klopp försvarar samtidigt sin stjärna Mohamed Salah, som inte alls hittat målformen i höstens europaspel. Egyptiern har bara gjort ett mål, i 4–0-segern över Röda Stjärnan. Att Salah skulle ha tappat målkänslan har tränaren aldrig oroat sig för, inte ens för en sekund, säger han.

- Jag är intresserad av ögonblicket men jag dömer aldrig ögonblicket för det är bara en liten del av allt vi gör, säger Klopp filosofiskt om sin stjärna, som i lördags gjorde tre mål mot Bournemouth l ligaspelet.

ANNONS

Messi vilar?

Tolv lag är redan klara för åttondelsfinal, men inte heller Tottenham tillhör den skaran. I svåra grupp B, där även Barcelona och Inter ingår, ligger laget från norra London visserligen på andra plats. Men för att hålla den måste laget göra ett bättre resultat borta mot Barcelona än vad Inter gör hemma mot avsågade PSV Eindhoven. Att laget till skillnad från Liverpool åtminstone som sämst är klara för spel i Europa League till våren är en klen tröst.

Svårt läge? Ja. Men det kan bli lite lättare om uppgifterna att den redan klara gruppvinnaren låter Lionel Messi vila stämmer. Dessutom vet Spurs-tränaren Mauricio Pochettino hur man vinner på Camp Nou. Det var där han tog sitt livs första seger som tränare på hög nivå, med Espanyol 2009.

- Vi måste vinna och förtjänar att vinna. Vi går in för seger med 200 procent. Vi kommer dit så bra förberedda vi kan vara, Barcelona är ett av de bästa lagen i Europa, säger Pochettino till AFP.

TT

Fakta: Läget i CL-grupperna

Läget i alla grupper och veckans matcher i de åtta Champions League-grupperna. Grupp A–D spelar på tisdagen och Grupp E–H på onsdagen.

Grupp A

Matcher: Club Brügge–Atlético Madrid, Monaco–Dortmund.

Läget: Atlético Madrid och Dortmund är klara för åttondelsfinal. Dortmund vinner gruppen vid seger, om Atletico inte tar tre poäng i Belgien. Club Brügge går till 16-delsfinal i Europa League, ett underpresterande Monaco har inte vunnit en match hittills och är avhängt.

Grupp B

Matcher: Barcelona–Tottenham, Inter–PSV Eindhoven.

Läget: Barcelona har bara tappat två poäng och är klara gruppsegrare. Tottenham och Inter gör upp om andraplatsen, där engelsmännen har greppet tack vare inbördes möten. Men Inter möter avsågade PSV Eindhoven på hemmaplan medan Tottenham får ta sig an Barcelona på Camp Nou.

Grupp C

Matcher: Liverpool–Napoli, Röda Stjärnan–Paris SG.

Läget: Tre lag kan vinna gruppen, alla tre kan missa slutspelet. PSG har bäst utgångsläge: Dels möter laget avhängda Röda Stjärnan, dels måste Liverpool vinna för att PSG ska missa CL-slutspel. Men PSG måste åka till Belgrad, där varken Napoli (0–0) eller Liverpool (0–2) lyckats vinna, samtidigt som Liverpool har allt att spela för. Engelsmännen måste vinna med 1–0 eller med två mål eller mer mot Napoli för att undvika fiasko.

Grupp D

Matcher: Galatasaray–Porto, Schalke 04–Lokomotiv Moskva.

Läget: Här är Porto redan klar gruppsegrare och Schalke klar grupptvåa. Galatasaray är poängen före Lokomotiv Moskva och måste ha minst samma resultat som Moskva för att ta sig till 16-delsfinal i Europa League genom en tredjeplats.

Grupp E

Matcher: Ajax–Bayern München, Benfica–AEK Aten.

Läget: Såväl Ajax som Bayern München är obesegrade hittills i turneringen, och vid minst oavgjort i gruppfinalen snuvar Ajax den tyska giganten på förstaplatsen. Matchen i Lissabon gäller bara äran, Benfica är redan klar grupptrea.

Grupp F

Matcher: Manchester C–Hoffenheim, Sjachtar Donetsk–Lyon.

Läget: Manchester City inledde gruppspelet med hemmaförlust mot Lyon. Sedan dess har det gått bättre och City leder grupp F. Men skulle det bli förlust mot Hoffenheim samtidigt som Lyon vinner, då går Lyon förbi. City är dock redan klart för avancemang. Lyon kan missa slutspelet helt, om laget förlorar borta mot Sjachtar Donetsk tar det ukrainska laget andraplatsen i gruppen.

Grupp G

Matcher: Real Madrid–CSKA Moskva, Viktoria Plzen–Roma.

Läget: Real Madrid och Robin Olsens Roma har seglat ifrån övriga lag och kommer att sluta etta respektive tvåa. Den enda kampen gäller platsen till Europa League, där CSKA trots en seger mot Real i oktober måste göra ett bättre resultat än Plzen för att slippa bli sist i gruppen.

Grupp H

Matcher: Valencia–Manchester U, Young Boys–Juventus.

Läget: Ledaren Juventus måste vinna i Schweiz för att vara helt säker på att ta hem gruppsegern. United, två poäng bakom, vinner gruppen vid seger samtidigt som Juventus inte tar tre poäng. Valencia är långt efter, men tar tredjeplatsen oavsett resultat i sista omgången.

ANNONS